Botwinka z jajkiem

Są takie smaki, do których zawsze wracamy – z sentymentem, z radością, z dziecięcą miłością. To takie smaki, które występują w kuchni Mamy, a my na nie czekamy z tęsknotą, jak na pierwszą Gwiazdkę czy pierwszy wiosenny i ciepły dzień. U mnie w domu często królowała botwinka mojej Mamy – bardzo prosta zupa, bardzo niskokaloryczna, ale jednocześnie niezwykle smaczna, pożywna i bogata w błonnik pokarmowy. Więc dzisiaj dla Was – prosto z serca, od Mojej Mamy, przepis na zupę botwinkę.

Jako że ma niewiele kilokalorii pamiętajcie, że nie może stanowić odrębnego posiłku. Warto dodać do niej jajko ugotowane na twardo, żeby zwiększyć nieco jej kaloryczność. Jeśli jesteście fanami dwudaniowych obiadów, to ta zupa nie zaburzy Wam rytmu posiłków i doskonale uzupełni codzienny jadłospis. A dla dociekliwych – więcej o botwinie poczytacie –> TU.

Botwinka – składniki na 8 porcji:

  • pęczek botwiny,
  • 2 średnie marchewki,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pęczek natki z pietruszki,
  • 1 liść pora,
  • 3 liście selera świeżego (można zastąpić selerem naciowym),
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • sól, pieprz do smaku;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Botwinę posiekać, ugotować w dużej ilości wody, wywar odlać. Zagotować ponownie – w mniejszej ilości wody wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Marchewkę pokroić w pół plastry, pora i liście selera posiekać w bardzo drobne części. Gotować na małym ogniu do miękkości marchewki. Zahartować jogurt naturalny, dodając kilka łyżek gorącego wywaru i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżą natką z pietruszki i szczypiorkiem.

Wartości odżywcze (1 porcja – bez jajka):

Energia (kcal) 20,75 kcal
Białko 1,65 g
Tłuszcz 0,5 g
Węglowodany ogółem 4,8 g
Błonnik pokarmowy 2,5 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *