Muffiny jajeczne z warzywami

Czy też najczęściej Waszym śniadaniem są kanapki w przeróżnej postaci? Niedawno obudziłam się rano. Idę do kuchni zrobić śniadanie. Do ręki biorę żytnią bułeczkę…i myślę – znowu kanapki? Zaglądam do lodówki i widzę jajka. Pierwsze co na myśl człowiekowi przychodzi to…. jajecznica. E tam oklepany pomysł. No dobra jajka sadzone? Też nic twórczego. Mój mózg rano pracuje dość wolno, ale w końcu wpadłam na pomysł – MUFFINY.

Nie takie byle jakie. Tym razem nie pokażę Wam przepisu na muffiny bananowe, ani na muffiny czekoladowe, ani owocowe, ani żadne inne. Tym razem zaprezentuję muffiny wytrawne z dużą ilością warzyw 🙂

 

Przepis na 4 spore muffiny:

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • garść świeżego szpinaku
  • 1/3 cukinii
  • pół papryki
  •  2 łyżki zielonego groszku
  • plaster fety
  • szczypiorek do posypania

WYKONANIE:

Wszystkie warzywa, które wymagają rozdrobnienia, siekamy drobno. Na patelnię wrzucamy posiekaną cukinię, paprykę porwany szpinak, i mrożony groszek. Dusimy razem około 5 – 7 minut, aż delikatnie zmiękną. Jajka mieszamy energicznie w oddzielnej misce, doprawiamy sola i pieprzem. Łączymy z warzywami. Rozlewamy do sylikonowych foremek lub do kokilek. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Wartości odżywcze (2 muffiny)

Energia (kcal) 297 kcal
Białko 16,9 g
Tłuszcz 12,4 g
Węglowodany ogółem 26,4 g
Błonnik pokarmowy 6,3 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *