Krem pomidorowy na ostro

Wiesz, że wszystko co ostre idealnie sprawdza się przy dietach redukcyjnych? Ostre przyprawy pobudzają metabolizm i przyspieszają przemianę materii. Warto po nie sięgać w swojej kuchni! 🙂 Dziś prezentujemy pyszny, szybki, posty i tani w przygotowaniu posiłek – krem pomidorowy na ostro. Do tego niezwykle niskokaloryczny – dlatego nie spożywajcie go bez żadnych dodatków! Zdecydowanie polecam grzanki z pełnoziarnistego pieczywa to tego rodzaju zupy – a jeśli nie macie czasu na przygotowanie, to po prostu: 2 kromki tego pieczywa.

Krem pomidorowy na ostro – składniki na 2 porcje: 

  • pomidory – 3 sztuki – 600 g,
  • cebula – 1 sztuka –  100 g,
  • czosnek – 2 ząbki – 10 g,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka – 10 g,
  • sos tabasco – 1 łyżeczka – 6 g,
  • jogurt naturalny 2% tłuszczu – 1 łyżka – 20 g,
  • świeża bazylia, sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie bulion warzywny;

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, następnie pokrój w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek pokrój drobno i podsmaż w garnku na oliwie.
  3. Dodaj pomidory, w razie potrzeby podlej bulionem.
  4. Dodaj listki bazylii, tabasco i ewentualnie dopraw do smaku. Gotuj 20 minut.
  5. Wszystko zblenduj, udekoruj bazylią i kleksem z jogurtu naturalnego.

Wartości odżywcze (2 porcje):

Energia (kcal) 236  kcal
Białko 8,6 g
Tłuszcz 12 g
Węglowodany ogółem 23,9 g
Błonnik pokarmowy 9,4 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *