Warzywny pasztet z soczewicy

Czy wy też dużo bardziej lubicie pasztety warzywne niż zwykłe, tradycyjne – mięsne? My je wręcz uwielbiamy! Ich zastosowanie jest identyczne jak tych tradycyjnych – idealnie nadają się jako dodatek na kanapki.

Chleb razowy na zakwasie + warzywny pasztet z soczewicy =  miłość bezwarunkowa.

Oczywiście świeże warzywa są jak najbardziej wskazane, ale jeszcze lepiej sprawdzą się np. ogórki konserwowe albo kiszone!

Ale już Was nie zanudzamy – tylko szybciutko podrzucamy Fit przepis na Fit pasztet:)

Żeby nie było banalnie dodałam do mojego pasztetu płatki gryczane – dały one fajny, charakterystyczny (gryczany) posmak. Ale jeśli nie macie takich płatków to spokojnie możecie je zastąpić każdymi innymi 🙂

Warzywny pasztet z soczewicy (przepis na ok. 1 kg pasztetu – forma 25 cm/12 cm) – składniki:

  • czerwona soczewica – 1 szklanka,
  • marchew obrana – 140 g,
  • pieczarki – obrane – 140 g,
  • cebula – 100 g,
  • por – 50 g,
  • pietruszka obrana – 60 g,
  • płatki gryczane – 100 g,
  • jajko – 1 sztuka,
  • olej rzepakowy – 1/5 szklanki – 50 ml,
  • pestki słonecznika – 10 g,
  • czosnek – 3 duże ząbki – albo do smaku,
  • sól, pieprz, liść laurowy (4 sztuki), majeranek (1 łyżka) , jałowiec (4 sztuki);

Przygotowanie:

 Soczewicę dokładnie przepłukać wodą i wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem 2 liści laurowych w proporcji 1:2 (szklanka soczewicy na 2 szklanki wody). Gotować przez około 15 min aż z soczewicy zrobi się pulpa. Odcedzić z nadmiaru wody i odstawić do wystygnięcia.

W czasie gotowania soczewicy posiekać w kostkę cebulkę oraz pora, a pozostałe warzywa zetrzeć na tarce na małych oczkach. Płatki gryczane zalać przegotowaną wodą i odstawić na 10 min. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, pora i pieczarki z dodatkiem 2 liści laurowych, jałowca (4 szt) oraz czosnku przeciśniętego przez praskę. Do tak przygotowanych warzyw dodać pozostałe (marchew i pietruszkę) i dusić z majerankiem, solą i czosnkiem przez około 5 min – aż warzywa zaczną się rozpadać. Następnie wyciągnąć z garnka jałowiec, i liść laurowy i dodać odcedzone i namoczone płatki gryczane oraz ugotowaną soczewicę. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu aż zrobi się “paćka”:)

Przygotować formę, którą należy natłuścić olejem i wysypać bułką tartą. Na sam koniec do gotowej masy wbić jajko i dokładnie wymieszać. Masę warzywno-soczewicową przełożyć do formy i posypać pestkami słonecznika – lekko je wbijając w masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 35-40 min.
Po upieczeniu koniecznie trzeba poczekać z krojeniem, aż nasz warzywny pasztet z soczewicy ostygnie, gdyż w innym wypadku może się rozpadać.

Wartość odżywcza jednej porcji (ok. 40 g):

Energia: 73 kcalwarzywny pasztet z soczewicy

Białko : 3,2 g

Tłuszcz: 2,8 g

Węglowodany: 8 g

Błonnik pokarmowy: 1,3 g

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *