Sałatka z soczewicą, pomidorami i bazyliowym twarożkiem

Dzisiaj trochę strączkowych w wersji sałatkowej dla każdego, kto kocha warzywa w takiej postaci. I jak zawsze – na szybko, na wynos!

Sałatka z soczewicą, pomidorami i bazyliowym twarożkiem – składniki na 2 porcje:

  • soczewica zielona – 100 g,
  • oliwa – 10 ml,
  • pomidorki koktajlowe – 200 g,
  • czerwona cebula – 1 średnia sztuka – ok. 100 g,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • sok z cytryny – 1 łyżka,
  • świeża, posiekana bazylia – 1 czubata łyżka,
  • natka pietruszki, posiekana – 4 łyżki,
  • ser twarogowy półtłusty – 80 g,
  • bazylia suszona – 1/2 łyżeczki,
  • sól, pieprz;

Przygotowanie:

  1. Soczewicę opłukać dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. W garnku zalać ją wodą, tak aby sięgała ona ok. 2 cm powyżej ziaren. Gotować ok. 15 min od momentu zagotowania, jednocześnie pilnując aby się nie rozgotowała. Najlepsza i najzdrowsza będzie ugotowana al-dente.
  3. W czasie gotowania przygotować pozostałe składniki: cebulę i czosnek posiekać w piórka, pomidorki przekroić na połówki, posiekać drobno bazylię i natkę pietruszki.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę wraz  z czosnkiem. Potem dodać pomidorki.
  5. Przygotować bazyliowy twarożek: twaróg rozgnieść widelcem,  dodać suszoną bazylię lekko posolić i popieprzyć.
  6. Ugotowaną soczewicę odcedzić i przełożyć na patelnię do pozostałych, podsmażonych warzyw. Wymieszać. Dodać posiekaną świeżą bazylię, natkę pietruszki i sok z cytryny. Posolić i popieprzyć.
  7. Gotową sałatkę przełożyć na talerz i posypać bazyliowym twarożkiem.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia (kcal) 325 kcal
Białko 22,5 g
Tłuszcz 7,8 g
Węglowodany ogółem 40 g
Błonnik pokarmowy 8 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *