Sałatka z jajkiem poszetowym, awokado i łososiem wędzonym

Awokado+Jajko+ Łosoś wędzony to WIELKA TRÓJCA , która po połączeniu zawsze musi smakować wybornie. Do tego dodatki, musztardowy sos i mamy gotową sałatkę – idealną na śniadanie albo kolację.

Sałatka z jajkiem poszetowym, awokado i wędzonym łososiem – składniki na 1 porcję:

  • jajko – 55 g;
  • 1/4 awokado – ok 35 g;
  • wędzony łosoś – 1 plaster – ok 30 g;
  • czerwona cebula – 1/4 szt – ok 25 g;
  • dowolna sałata albo mix sałat – 1 garść;
  • koperek – 1 łyżeczka;

SOS

  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina miodu – do smaku
  • sól, pieprz – do smaku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na talerz wyłóż sałatę, pokrojone w plasterki awokado, cebulę i łososia.

Przygotuj sos: musztardę, wodę, sok z cytryny, miód wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gotowym sosem polej sałatkę.

Teraz czas na przygotowanie jajka poszetowego – czyli w tak zwanej „koszulce”. Przepis jak zrobić idealne jajko poszetowe / w koszulce znajdziesz TUTAJ.

Jeśli nie wyjdzie Ci za pierwszym razem – nie przejmuj się – to czynność w której zdecydowanie trzeba dojść do wprawy i „wyczucia”.

Gdy jajko będzie gotowe, poczekaj aż chwilę przestygnie, ułóż je na wcześniej przygotowanej sałatce i posyp obficie koperkiem.

Propozycja podania:

Pysznie smakuje z pełnoziarnistą bagietką!

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia (kcal) 234 kcal
Białko 15,5 g
Tłuszcz 14 g
Węglowodany ogółem 9,5 g
Błonnik pokarmowy 1 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *