Sałatka z burakiem i serem twarogowym

Sałatka z burakiem i serem twarogowym

Niektóre połączenia są logiczne i tradycyjne, inne z kolei – zawsze są zaskakujące i nowatorskie. Tak jest w przypadku tej sałatki – bo kto z Was jada kaszę gryczaną z serem i burakami? A żeby tradycji jednak stało się za dość – jak mnie znacie – uwielbiam najprostsze rozwiązania, szybkie, a jednocześnie zaskakujące! Takie nieoczywiste danie na pewno zawojuje Wasze serca – a sprawdzi zarówno się na kolację, jak i na lunch do pracy.

Sałatka z burakiem i serem twarogowym – składniki (na 2 porcje):

  • kasza gryczana sucha (1 woreczek) – 100 g,
  • burak obrany – 200 g,
  • 2/5 kostki sera twarogowego półtłustego (jeśli kostka ma 250 g) – 100 g,
  • 3 łyżki kremu balsamicznego – 20 g,
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina – 15 ml,
  • ewentualnie przyprawy do smaku – pieprz i sól;

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną i buraki ugotować w osobnych garnach (kaszę zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, buraki – do miękkości), a następnie ostudzić.  Buraczka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z octem i kremem balsamicznym. Ewentualnie doprawić do smaku.

Pamiętajcie, że jeśli sałatkę będziecie jedli na kolację – to możecie dodać odrobinę więcej kaszy, ponieważ jej kaloryczność jest dość niska. Możecie też od razu spałaszować podwójną porcję… a wtedy nawet nada się na obiad 😉

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 282 kcal
Białko 17,5 g
Tłuszcz 4 g
Węglowodany ogółem 43 g
Błonnik pokarmowy 5,2 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *