Makaron z krewetkami

Dziś będzie trochę grzeszniej, ale zgodnie z naszą zasadą – niebanalnie. A przepis będzie od naszych przyjaciół, którzy tworzyli już tutaj leśny koktajl owocowy (o tu!) – pozdrawiamy i dziękujemy za przepis!

Jesteś na diecie – ale chcesz dla swojej ukochanej połówki stworzyć coś niepowtarzalnego i romantycznego. A co bardziej rozpali uczucia, jak nie słynne afrodyzjaki? Na pewno makaron z krewetkami w takiej wersji spodobają się partnerowi czy partnerce – a Ty bez obaw możesz je wszamać, pomimo swojej diety!*

* oczywiście w racjonalnej ilości i raz na jakiś czas 😉

Makaron z krewetkami – składniki na 2 porcje:

  • 4 ząbki czosnku,
  • 12 krewetek koktajlowych,
  • garść makaronu spaghetti (150 g) z pszenicy durum,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 6 łyżeczek natki z pietruszki,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego,
  • sól, pieprz, płatki chilli do smaku;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odłożyć 1/4 szklanki wody z makaronu po odcedzeniu. Na patelni podgrzać olej, włożyć pokrojony na plasterki czosnek i lekko go zrumienić, dodać masło i krewetki, posolić, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 2 minuty z każdej strony. Wlać wino, a po chwili dodać natkę pietruszki i pokrojone pomidorki koktajlowe. Co chwilę mieszając, smażyć na większym ogniu przez kilka minut aż pomidorki zmiękną. Włożyć ugotowany makaron wraz z odłożoną wodą i na większym ogniu zagotować. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i suszonym chili.

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 498 kcal
Białko 16,8 g
Tłuszcz 15,6 g
Węglowodany ogółem 67 g
Błonnik pokarmowy 4 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *