Kremowe guacamole ze świeżą miętą

Tradycyjne guacamole, jest przygotowywane z awokado, świeżej kolendry, czerwonej cebuli z odrobiną soku z limonki oraz kuminu rzymskiego.

Ci, co mnie znają – wiedzą, że nie lubię trzymać się sztywno przepisów, a także jestem zwolennikiem wykorzystywania akurat tego, co mam pod ręką. Toteż i tym razem nie było inaczej!

W związku z tym, że miałam dojrzałe już awokado, przyszedł czas na przerobienie go. Miałam w lodowce wszystkie niezbędne składniki, oprócz kluczowego – świeżej kolendry!

Ale napatoczyła mi się mięta i tak wyszło KREMOWE GUACAMOLE ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ. Efekt zadowalający!

Przepis na 2 porcje:

Dojrzałe awokado – 1 sztuka

Czerwona cebula – 1/3 szt – 35 g

Czosnek – 1 ząbek

Pomidorki koktajlowe – 100 g

Listki świeżej mięty – ok 8 szt

Sok z cytryny / limonki – 1,5 łyżki

Sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie: Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Cebulę i pomidorki i czosnek pokroić w drobną kostkę. Listki mięty dokładnie umyć, osuszyć i drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki i rozgnieść widelcem aż do uzyskania kremowej konsystencji.

IMG_20160622_214741

Podawać np. z pieczywem, tortillą, czy jako dodatek do sałatki.

Polecam też stosowanie takiej pasty, jako zamiennika masła czy margaryny!

Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia: 136 kcal

Białko: 1,9 g

Tłuszcz: 10,8 g

Węglowodany: 9,8 g

Błonnik pokarmowy: 3,2 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *