Krem z batatów z imbirem

Krem z batatów z imbirem

Dzisiaj obiad trochę bardziej „egzotyczny” z wykorzystaniem słodkich ziemniaków, czyli batatów. Bardzo lubię je w takiej wersji – nie tracą one swojego charakterystycznego, lekko słodkiego smaku, a jednocześnie jest to jakaś inna forma tego warzywa – nie tylko pieczona lub gotowana w wodzie 🙂 A więcej o tym, dlaczego warto jeść bataty poczytacie tu.

Krem z batatów – składniki na 4 porcje:

  • 700 g batatów,
  • 2 marchewki,
  • bulion warzywny (mniej więcej szklanka),
  • 1 łyżka świeżo tartego imbiru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz do smaku;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju do zarumienienia. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli. Bataty i marchewkę obrać, pokroić na części (dowolnie), a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Mniej więcej w połowie gotowania dodać imbir, podsmażoną cebulę i czosnek. Kiedy warzywa będą już miękkie, odcedzić wodę, wyłowić liść laurowy i ziele angielskie. Warzywa zblendować, dodając porcjami bulion warzywny (wedle uznania: na bardziej gęsty krem – więcej bulionu, rzadszy – mniej). Doprawić do smaku.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia (kcal) 195 kcal
Białko 3,7 g
Tłuszcz 2,87 g
Węglowodany ogółem 41 g
Błonnik pokarmowy 6,7 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *