Jajko sadzone z warzywami z patelni

Wiosna to na pewno intensywny czas pracy dla dietetyka. W końcu lato zbliża się wielkimi krokami, a o sylwetkę trzeba zadbać i… wychodzi na to, że sama dla siebie nie mam czasu przygotowywać skomplikowanych i trudnych posiłków. Tak więc wczoraj, między jednym pacjentem a drugim, wpadłam na genialny pomysł z cyklu: “banalne, ale jakie smaczne!”. A od razu jaka oszczędność czasu! Toteż – wiecie, że będziecie mieli ciężki dzień? Że na pewno dzisiaj nie będziecie mieli czasu gotować? To ja Wam podsuwam kolacyjne rozwiązanie – jajko sadzone z warzywami z patelni.

Pamiętajcie, że całość dnia jest niskokaloryczna – jedynie 213 kcal, więc warto dodać do niego np. pełnoziarniste pieczywo.

Jajko sadzone z warzywami z patelni – składniki (na 1 porcję):

  • 150 g gotowego mixu (mrożonego) warzyw na patelnię (pamiętajcie jednak, aby wybrać taki, który nie będzie miał dodatkowych gotowych sosów itp.),
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego – 5 ml,
  • 1 jajko – 55 g,
  • ulubione przyprawy – u mnie zioła prowansalskie, sól, pieprz;

Sposób przygotowania:

Warzywa podsmażyć na oleju.  Gdy będą gotowe zrobić na patelni miejsce na środku i wbić w nie jajko, przyprawić.  Smażyć, aż się zetnie jajo, jednocześnie pilnując aby warzywa się nie przypaliły.

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 213 kcal
Białko 9 g
Tłuszcz 12 g
Węglowodany ogółem 17 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *