Domowy schab na kanapki

Domowa wędlina na kanapki

Odkąd jestem świadomym konsumentem, staram się unikać jak ognia gotowych wędlin, sprzedawanych w sklepach. Ale nie zawsze było tak rozsądnie!

Kiedyś nie wyobrażałam sobie zjeść domowej wędliny, przygotowanej przez ciocie, babcie i wujków z zagrodowej świnki. Wędliny, które nie miały żadnych utrwalaczy, żadnych konserwantów, ale za to zazwyczaj były tłuściutkie i pełne przerostów czy żyłek. Tego widocznego tłuszczyku na tych domowych wędlinach nie mogłam przeżyć – odrzucał mnie sam widok, nie wspominając nawet o próbie spróbowania takowego mięska. Dlatego mama zawsze kupowała mi piękne, różowiutkie (wieprzowe) szyneczki albo bielutkie (z kurczaczka) wędliny ze sklepu. Takie mięso było idealne – nie miało dla mnie żadnych wad: ani grama znienawidzonego, widocznego tłuszczu, żadnych przerostów czy żadnych żyłek. Do tego zachęcały pięknym kolorem i zapachem.

Ale dziś wiem, że te moje różowiutkie szyneczki to „mięso”  zazwyczaj naszprycowane masą różnych substancji chemicznych i ulepszaczy, właśnie po to, żeby były takie idealne i zachęcały do kupna – tak naprawdę kosztem naszego zdrowia.

Teraz jako świadomy żywieniowiec trzymam się od nich z daleka.

Raz na jakiś czas przygotowuję domową wędlinę. Czasem ze schabu – chudego – takiego, jak lubię, czasem z piersi kurczaka/indyka.

Dziś chciałbym wam pokazać, jak prosto można przyrządzić pyszny domowy schab. Bez problemu można  go zamrozić i wyciągać, kiedy ma się ochotę na pyszne kanapki z własną wędlinką 🙂

PicsArt_08-03-05.37.54

– chudy schab bez kości (u mnie akurat 700 g)

– woda – 1200 ml

– majeranek suszony – 1 łyżka

– chrzan słoiczkowy – 3 łyżeczki

– czosnek – 2 ząbki

– sól – 1 łyżeczka

– pieprz – do smaku

– ziele angielskie – 4 szt

– liść laurowy – 2 szt

Schab umyć i oczyścić z ewentualnego widocznego tłuszczyku. Zagotować wodę, dodać wszystkie przyprawy, chrzan i zagotować. Do gotującej wody włożyć schab. Gotować na małym ogniu 10 min. Po tym czasie wyłączyć i pozostawić w tym wywarze na całą noc. Następnego dnia ponownie zagotować wywar razem ze schabem i gotować około 7 min. Pozostawić do wystygnięcia i wyjąć mięsko. Zajadać ze smakiem! 🙂

Spróbujcie i dajcie znać czy wam smakowało:)!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *