Burgery z soczewicy

Dzisiaj przepis na PRZEPYSZNE wegeburgery soczewicowe, czyli zdrową alternatywę dla tradycyjnych hamburgerów. Zapewniam Was, że zachwyci niejednego mięsożercę 🙂 Burgery to świetny pomysł na pożywną i sycącą kolację, a jednocześnie atrakcyjną wizulanie – bo kto z nas nie skusi się na pyszną bułkę z wspaniale przyrządzonym kotletem? A przy okazji… można co nieco przemycić warzyw w tym daniu 😉

Burgery z soczewicy z pieczarkami i cebulką – przepis na 6 sztuk:

Kotlety z soczewicy – przepis na 6 sztuk:

  • soczewica zielona – ok. 120 g (ok. 3/4 szklanki)
  • spora cebula  – 1 sztuka,
  • pieczarki – 250 g,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • natka pietruszki – 4 łyżki,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta (najlepiej razowa) – 2 łyżki,
  • pestki słonecznika – 2 łyżki,
  • kurkuma, słodka papryka – po 1/2 łyżeczki,
  • papryka ostra – 1/3 łyżeczki,
  • sól, pieprz – do smaku (ok. 1/4 łyżeczki),
  • olej – ok. 4 łyżek- do smażenia;

DODATKOWO:

  • 6 bułek pełnoziarnistych,
  • cebula czerwona – 1 sztuka,
  • ogórek świeży – 1/2 sztuki,
  • pomidor – 1 duży,
  • musztarda dijon – 6 łyżeczek,
  • dobrej jakości ketchup – 6 łyżeczek;

Przygotowanie:

Przygotowanie burgerów z soczewicy: soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak aby “wypiła” całą wodę. Odlej nadmiar wody i odstaw do wystygnięcia. Pieczarki obierz i pokrój w plastry. Cebulę drobno posiekaj. Na suchej patelni podsmaż najpierw pieczarki a jak puszczą sok to dorzuć cebulę. Smaż do momentu aż wyparuje większość wody. Dodaj natkę pietruszki. Ugotowaną soczewicę, podsmażone pieczarki z cebulką i natką oraz przeciśnięty przez praskę czosnek zblenduj na gładką masę. Przełóż do miski i dodaj wszystkie przyprawy, jajko i bułkę tartą.  Uformuj 6 kotletów (najlepiej w kształcie bułki). Smaż na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron.

Składanie burgera: czerwoną cebulkę, pomidora i ogórka pokrój w plasterki. Bułkę przekrój na pół i możesz ją zgrillować, wtedy jest przyjemnie chrupiąca 🙂 Obie połówki wysmarować ketchupem i musztardą. Ułożyć warstwowo wszystkie składniki i zajadać ze smakiem!

Wartość odżywcza 1 burgera:

Energia (kcal) 426 kcal
Białko 17 g
Tłuszcz 12,5 g
Węglowodany ogółem 56,6 g
Błonnik pokarmowy 11 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *