Domowa vegeta

Jak to nie używasz „vegety”? Przecież to wszystko musi być bez smaku!

A no, nie używam i nigdy nie używałam. Nie przepadam za takimi solonymi i niezdrowymi wytworami, a zawsze doprawić do smaku można w inny sposób. Przykładowo – domową vegetą.

Nie mam tutaj soli, barwników i innych zbędnych dodatków. Jest z domowych warzyw, a pachnie tak cudownie, że jej aromat roznosi się po całym domu. Nada się do zup, sosów lub wszędzie tam, gdzie uprzednio dodawaliśmy jej kupną wersję. Taką vegetę zrobiłam w dwóch wersjach. Jedna składa się po prostu z suszonych warzyw – marchwi, pietruszki i selera – i będzie dedykowana jako dodatek do potraw dla dziecka. W drugiej wersji dodałam jeszcze natkę z pietruszki, natkę z selera, lubczyk, pora i cebulę.

Domowa vegeta – składniki:

  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1/2 selera korzeniowego,
  • 1/2 pora,
  • 2 cebule,
  • garść świeżego lubczyku,
  • 2 garści natki z pietruszki;

Przygotowanie:

Lubczyk i natkę z pietruszki posiekać. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce. Cebulę i pora drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i rozłożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 3-4 godzin w temp. 80 stopni. Warzywa i zioła muszą być suche. Na koniec można je jeszcze zmielić. Przesypać całość do szczelnego i suchego pojemniczka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *