Szybki mus truskawkowo – jagodowy (idealne II śniadanie)

mus truskawskowy

Dziś na tapecie przepyszny deser z owocami sezonowymi. Truskawki i jagody…Ach <3. Przygotowanie posiłku trwa 15 minut. Będzie idealną propozycją na II śniadanie lub podwieczorek. 

Przepis na 1 porcję:

  • 8 średnich truskawek,
  • 3 łyżki jagód,
  • 2 łyżki orzechów nerkowca,
  • 5 sztuk suszonych daktyli,
  • pół szklanki wrzątku,
  • pół kubeczka jogurtu naturalnego.

Wykonanie:  Daktyle i orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. W tym czasie myjemy truskawki i odcinamy szypułki. Jeśli truskawki są duże można je pokroić. Truskawki łączymy z jagodami w naczyniu i blendujemy na gładką masę. Dodajemy “zaparzone” daktyle i orzechy razem z wodą i blendujemy raz jeszcze. Przekładamy mus do wysokiej szklanki na zmianę z jogurtem naturalnym. Na wierzchu układamy kilka orzechów i gotowe.

Wartość odżywcza w porcji:

Wartość energetyczna 320 kcal
Białko 10.5 g
Tłuszcze 15.5 g
Węglowodany 40.2 g
Błonnik 8.4 g

SMACZNEGO!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *