Pełnoziarniste placki z jagodami i bananem

Pełnoziarniste placki z jagodami i bananem

Od dawna chodziły za mną pełnoziarniste placki. Placki takie jak u mamy, pulchniutkie, zarumienione, owocowe. Zazwyczaj robiłyśmy tłuściutkie placuszki z jabłkiem smażone na maśle, suto opruszone cukrem pudrem. Cóż za wspomnienie! Aż mi ślinka pociekła:)

Ale jak na prawdziwą dietetyczkę przystało, postanowiłam zrobić równie pyszne, ale trochę bardziej dietetyczne placki z jagodami i bananem.

Placuszki zrobiłam z pełnoziarnistej mąki pszennej wymieszanej z mąką kukurydzianą, a cukier zastąpiłam słodkim, dojrzałym bananem. Nie mogłam się natomiast powstrzymać od dodania cukru wanilinowego, aby uzyskać lekko waniliowy posmak. Ale taki grzeszek to nie grzeszek:)

Z porcji wychodzi około 18 placuszków:

  • mąka pełnoziarnista pszenna – 100 g
  • mąka kukurydziana – 70 g
  • jajko – 2 szt
  • jogurt naturalny- 200 g
  • mleko – 50 ml
  • banan –  100 g  (1 średni)
  • jagody – 130 g
  • cukier wanilinowy –  15 g (3 łyżeczki)
  • proszek do pieczenia – 10 g (2 łyżeczki)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jogurt, mleko, cukier wanilinowy, jajka i drobno pokrojonego banana mieszam tak, aby powstała gładka masa. W drugiej misce łącze obie mąki z proszkiem do pieczenia. Do masy jogurtowo-jajecznej dodaję mąkę, najlepiej przesianą przez sitko.  Delikatnie mieszam masę i dodaję jagody. Smażę na patelni  posmarowanej kropelką oleju. Smażę po około 2 minuty z każdej strony.

pełnoziarniste placki z jagodami i bananem

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *