Pełnoziarniste muffinki z jagodami – fit przekąska!

Pełnoziarniste muffinki z jagodami

Wybaczcie, że tak Was zasypuję jagodowymi przepisami, ale póki możecie je jeszcze dostać na bazarku lub zerwać w lesie… to koniecznie, koniecznie!, musicie spróbować tych muffinek z jagodami! Nawet mój muffinko-sceptyczny Małżonek był nimi zachwycony. A więc uruchamiajcie piekarniki, wykładajcie papilotki i pieczcie muffinki z jagodami!

SKŁADNIKI:

  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub wanilii w proszku),
  • 1 szklanka czarnych jagód
  • 4 łyżeczki ksylitolu,
  • 50 g masła,
  • 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 8 papilotkami. Roztopić masło w rondelku, wlać mleko, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę. Do drugiej miski wsypać mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz ksylitol, dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać mokre składniki oraz jagody i wymieszać (delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników). Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu.

Wartości odżywcze (1 muffinka)

Energia (kcal) 128 kcal
Białko 3.54 g
Tłuszcz 5.88 g
Węglowodany ogółem 16.97 g
Błonnik pokarmowy 0,52 g

received_1278482228852136

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *