Owsiane pankejki z bananem i czekoladą

Owsiane pankejki z bananem i czekoladą

Oto kolejna śniadaniowa alternatywa: zamiast kanapek – pankejki! Ale nie takie niezdrowe i „hamerykańskie”, a oczywiście dietetyczne 😉 a że jednak mimo wszystko lubię trochę pogrzeszyć – to do pankejków dodałam trochę czekolady gorzkiej. Wyszły super! I zdecydowanie umiliły mi cały dzień 🙂

Owsiane pankejki z bananem i czekoladą – składniki na 2 porcje śniadaniowe:

  • banan  – 3 małe, obrane sztuki –  ok 160 g,
  • płatki owsiane górskie – 60 g
  • jajko – 2 szt – 100 g
  • czekolada gorzka np. z pomarańczą – 2 kostki – 15 g
  • cynamon – 1 łyżeczka – 4 g
  • jogurt naturalny 1,5%tł. – 300 g

Przygotowanie:

  1. Banany dokładnie rozgnieść widelcem.
  2. Dodać jajka, cynamon, płatki owsiane i pokruszoną czekoladę – wymieszać.
  3. Odstawić powstałą masę na 10 min.
  4. Masę podzielić na 6 placuszków.
  5. Smażyć beztłuszczowo na dobrze rozgrzanej patelni.
  6. Podawać z jogurtem naturalnym.

owsiane pankejki z bananem

WARTOŚCI ODŻYWCZE (1 PORCJA):

Energia (kcal) 380 kcal
Białko 17.22 g
Tłuszcz 11.54 g
Węglowodany ogółem 54.98 g
Błonnik pokarmowy 4.59 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *