Orkiszowy budyń bananowy z wiśniami

Pewną popołudniową porą, naszła mnie chęć na coś słodkiego, a że sklep mam dość daleko, to postanowiłam stworzyć COŚ z produktów dostępnych pod ręką. Tak więc na stole leżały dwa banany, w szafce stało opakowanie kaszy orkiszowej, a w zamrażarce znalazłam… mrożone wiśnie. I oto w banalny sposób powstał orkiszowy budyń bananowy z mrożonymi wiśniami – do zrobienia w kilka minut, a w smaku – rewelacyjny! Możecie oczywiście zastąpić kaszę orkiszową inną kaszą – ale na pewno nie jedliście jeszcze jej w takiej wersji 🙂 Polecam też tę kaszę w innej wersji – np. na śniadanie (przepis znajdziecie tu).

Przepis na orkiszowy budyń bananowy z wiśniami (2 porcje)

  • kasza orkiszowa sucha – 100 g,
  • banan – 2 sztuki – 240 g,
  • mleko 1,5% tłuszczu lub mleko roślinne (dla BLW, diety bez laktozy i wegańskiej) – 50 ml,
  • wiśnie (u nas mrożone – bez pestek) – 100 g;

Przygotowanie:

  1. Kaszę orkiszową ugotować do miękkości (najlepiej według przepisu na opakowaniu).
  2. Banana obrać i zblendować razem z gotową kaszą. Dodać mleko. Jeśli chcemy, żeby budyń miał lżejszą konsystencję, możemy dodać więcej mleka.
  3. Przełożyć budyń do miseczki i na wierzch poukładać wiśnie (wiśnie również można zblendować i nałożyć na wierzch w postaci musu wiśniowego).

WARTOŚCI ODŻYWCZE (1 PORCJA)

Energia (kcal) 310 kcal
Białko 7,9 g
Tłuszcz 2,3 g
Węglowodany ogółem 66,5 g
Błonnik pokarmowy 2,5 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *