Lekko kokosowa orkiszanka z owocami leśnymi – zdrowe śniadanie!

Orkiszanka z owocami leśnymi

Zawsze myślałam, że kasza orkiszowa, tak jak kasza jęczmienna czy gryczana, to tylko do tzw. kotleta, czyli jako dodatek do obiadu. Jakże się myliłam!:) Kasza orkiszowa idealnie nadaje się do dań na słodko. Jest to super urozmaicenie dla osób, które na śniadanie zazwyczaj jedzą owsianki, jaglanki czy quinianki 🙂 Więc może raz na jakiś czas zróbmy orkiszankę?

U mnie, jak zwykle sezonowo, czyli z jagodami i malinami:

Lekko kokosowa orkiszanka z owocami leśnymi:

Przepis na 2 solidne porcje:

  • kasza orkiszowa – 100 g
  • mleko krowie/kokosowe (dla bezlaktozowej) – 500 ml
  • mleczko kokosowe –  40 g
  • jagody – 100 g
  • maliny 50 g

Przygotowanie:

Mleko zagotować w rondelku, dodać mleczko kokosowe – wymieszać, żeby się rozpuściło. Do gotującego się na wolnym ogniu mleka dodać kaszę orkiszową. Gotować ok 15-20 min ( w zależności od pożądanej konsystencji) co chwilę mieszając.

Gotową orkiszankę przełożyć do miseczki i dodać świeże jagody i maliny.

DSC_1509-3

Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia: 380 kcal

Białko: 16 g

Tłuszcz: 9 g

Węglowodany: 60 g

Błonnik pokarmowy : 3,5 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *