Muffinki z morelami i owocami suszonymi – BEZ CUKRU!

Muffinki z morelami i owocami suszonymi – BEZ CUKRU!

Jeśli chcielibyście zaskoczyć swoich bliskich domowym wypiekiem, mam dla was propozycję nie do odrzucenia!

Na szczęście wszystkich dietetyków, panuje teraz moda na zdrowe żywienie i szeroko pojętą aktywność fizyczną. Dlatego, jeśli chcecie przygotować coś pysznego i nieprzewidywalnego w smaku – zróbcie muffiny z pełnoziarnistej mąki, bez dodanego cukru, za to z naturalną słodyczą owoców suszonych. Jak je zrobiłam, to wiele osób patrzyło sceptycznie. Ale smak zaskoczył niejednego testera:)

Przepis na ok 15 babeczek:

– jajko kurze – 70 g

– mąka pszenna pełnoziarnista typ min 1850

– jogurt naturalny – 120 g

– morele suszone – 70 g

– daktyle suszone – 70 g

– olej kokosowy – 100 g

– morele świeże – 180 g

-miód pszczeli – opcjonalnie – 15 g

– soda oczyszczona – 5 g

– sól – ¼ łyżeczki

Sposób przygotowania

Przed przygotowaniem wyjąć jajko, aby lekko się ociepliło. Owoce suszone namoczyć w gorącej wodzie przez około 10 min. Mąkę przesiać i połączyć z sodą albo proszkiem do pieczenia, i solą. Namoczone owoce suszone zmiksować z łyżką-2 jogurtu, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Gotowe, zmiksowane owoce połączyć z resztą jogurtu. W między czasie nagrzać piekarnik do 200*C. Jajko wbić do miski i dokładnie wymieszać z olejem. Do mieszaniny dodać jogurt, wymieszać i połączyć z suchymi składnikami. Gotową masę przekładać do foremek (około połowy wysokości). Na wierzch każdej muffiny poukładać pokrojone morele świeże. Piec w temperaturze 200*C przez około 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika gorące muffinki posmarować odrobiną miodu po wierzchu (opcjonalnie). Z tej ilości wychodzi około 15 babeczek.

Wartość odżywcza 1 muffinki:

Energia: 150 kcal

Białko : 2,8 g

Tłuszcz: 8,4 g

Węglowodany: 17,8 g

Błonnik pokarmowy: 1,9 g

muffinki z morelami i owocami suszonymi - bez cukru

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *