Muffinki z suszonymi morelami

Po muffinkach z , przyszedł czas na muffinki z suszonymi owocami – dzisiaj będą z suszonymi morelami. A że ciągle tylko jaja i mleko, przedstawiam Wam wersję alternatywną – dla małych alergików. Wyszły cudownie puszyste, apetycznie pachnące i naprawdę –  to jedne z najlepszych muffinek, jakie zrobiłam! A do tego idealnie pasują do kawy, którą rozkoszujesz się, kiedy Twoje dziecko smakowicie pałaszuje 😉

Muffinki z suszonymi morelami – składniki na 12 muffinek:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850),
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie migdałowe – opcjonalnie może być krowie),
  • 3 łyżeczki nasion chia,
  • 10 sztuk suszonych moreli bez siarczanów,
  • 8 łyżek wiórek kokosowych,
  • 2 łyżki dobrej jakości proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki syropu daktylowego;

Przygotowanie:

Nasiona chia zalać 1/3 szklanki gorącej wody, suszone morele połową szklanki i odstawić do napęcznienia (nasiona chia ok. 10 minut, suszone morele ok. 20 minut). Morele zblenduj na gładką masę. W jednej misce wymieszać “suche” części ciasta: mąki, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, a w drugiej “mokre”: olej rzepakowy, mleko roślinne, syrop daktylowy, zblendowane morele i nasiona chia. Mokre składniki dodaj do suchych, dokładnie wymieszać (ciasto jest dość papkowate, ciężko odchodzi od łyżki). Nakładać do silikonowych form na muffiny do ok. 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

2 Comments Add yours

  1. Asua napisał(a):

    Czy morele zalac goraca woda i zmiksowac je wraz z ta woda?

    1. Ada Nowakowska-Poźniak napisał(a):

      Tak, razem z tą wodą:) Pozdrawiam!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *