Mini szarlotki BLW

Trochę Was rozpieszczamy ostatnio tymi słodkościami, ale cóż – trzeba przyznać, że należy Wam się!

Dzisiaj coś, co znowu da się zrobić, kiedy Bobo śpi (chyba że śpi 15 minut), a jednocześnie zadowoli i mamę, i tatę, i małego czy dużego Malucha. Doskonałe na deser albo na przekąskę – u nas Maks zajadał się tym na podwieczorek 🙂

Mini szarlotki BLW – przepis na 6 tartaletek:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki syropu daktylowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • 3 jabłka,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • sok z cytryny,
  • amarantus ekspandowany do posypania;

Przygotowanie:

Masło, mąkę, syrop daktylowy, żółtka i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 15-30 min (w zależności ile mamy czasu ;)). Jabłka zetrzeć na tarce, dodać cynamon i skropić sokiem z cytryny. Nastawić piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować do grubości około 0,5 cm na stolnicy (lub na blacie) posypanej (posypanym) mąką. Ciasto ułożyć równomiernie w tartaletkach, wystające części odkroić. Do środka nałożyć nadzienie i posypać ekspandowanym amarantusem. Piec 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *