Migdałowo-kokosowe muffinki z kaszy jaglanej

Na pewno każdy przedstawiciel danego zawodu słyszy od swoich klientów/pacjentów/współpracowników i innych pewne utarte stwierdzenia, które spędzają mu sen z powiek, powodują opadnięcie rąk, linię prostą z ust, a czasami nawet wołają o pomstę do nieba. I tak my dietetycy, oprócz pytania „jak szybko schudnąć?” albo „co mam jeść?”, najczęściej słyszymy od swoich pacjentów:

– Ale ja NAPRAWDĘ nie mam czasu jeść śniadania!

I wierzcie mi (lub nie) – wszyscy, którzy mi tak mówią są święcie przekonani, że oni jedyni rano mają taki rozgardiasz, że tego śniadania zjeść nie mogą. A ja na przekór staram się udowodnić, że 3 minuty na posiłek to ogrom czasu!

Dlatego też wyskakuję do Was z taką oto propozycją: migdałowo-kokosowe muffinki z kaszy jaglanej – pieczecie w niedzielę 16 muffinek i codziennie rano zjadacie 3 z nich. Wykonalne? Pewnie, że tak! Bo 5 dni śniadań z głowy – i to od samiutkiego poniedziałku aż do piątku.

Śniadaniowa wersja Wam nie pasuje? To jak najbardziej muffinki nadadzą się też i na drugie śniadanie czy podwieczorek. Będą też genialne dla dzieci do szkoły!

Migdałowo-kokosowe muffinki z kaszy jaglanej (składniki na 16 muffinek):

  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
  • 6 łyżek wiórków kokosowych,
  • 2 banany,
  • 200 g kaszy jaglanej (lub jak kto woli – 2 woreczki),
  • 3 łyżki mielonych migdałów,
  • 5 łyżek  oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka sody;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaszę wypłukać (zabieg konieczny, aby pozbyć się goryczki!): najpierw w zimnej, następnie w gorącej i ponownie zimnej wodzie. Zalać około 3 szklankami zimnej wody i gotować, aż kasza wchłonie cały płyn.

Banany pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać mąkę, migdały, wiórki kokosowe i sodę oczyszczoną. Do wystudzonej kaszy dodać jajka, banany i olej. Wymieszaj i połącz z suchymi składnikami za pomocą łyżki.

Do foremek przełożyć ciasto to ok. 3/4 wysokości. Piec w 180 ‚C z termoobiegiem przez 20-25 minut.

Wartości odżywcze (1 muffinka):

Energia (kcal) 164 kcal
Białko 4,8 g
Tłuszcz 7,4 g
Węglowodany ogółem 22,4 g
Błonnik pokarmowy 2,8 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *