Czekoladowy krem z awokado

Już od dawna po głowie chodził mi krem z awokado – a że jest ono na tyle „elastycznym” produktem, postanowiłam trochę poszaleć i stworzyć awokadowy deser. Nie jest on może jakiś odkrywczy bądź skomplikowany, ale na pewno zdrowy i sycący – taki mały słoiczek wystarczył mi naprawdę na 3 godziny! Spróbujcie, a gwarantuję Wam, że się zakochacie – smakuje trochę jak domowa nutella, więc zasmakuje na pewno także tym najmłodszym 🙂 (a o obecności awokado wcale nie muszą wiedzieć ;)).

A więcej o właściwościach awokado przeczytacie tu.

Czekoladowy krem z awokado – składniki (na 1 porcję):

  • 1/2 awokado,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki mleka krowiego lub mleka roślinnego;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Awokado obrać ze skórki, wrzucić do wysokiego naczynia, dodać pozostałe składniki i blendować na gładką konsystencję.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia (kcal) 198 kcal
Białko 5.17 g
Tłuszcz 12.42 g
Węglowodany ogółem 18.44 g
Błonnik pokarmowy 2.31 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *