Koktajl szpinakowy z mango, bananem i mlekiem

Koktajl szpinakowy z mango, bananem i mlekiem

Koktajl owocowe (np. ten) albo owocowo-warzywne świetnie nadają się na dodatek do śniadania albo jako samodzielny posiłek na drugie śniadanie! Gdy połączymy owoce i warzywa (węglowodany) z mlekiem (białko+węglowodany+tłuszcz) i siemieniem lnianym (zdrowy tłuszcz), to otrzymamy pełnowartościowy koktajl, który doda nam energii i uśmiechu na twarzy na cały dzień! U mnie dziś zielony koktajl mleczny szpinak-mango-banan. Enjoy!

Przepis na 1 porcję:

– garść świeżego szpinaku

– mango – ½ szt

– banan – ½ szt

– mleko krowie 2%tł. lub roślinne – ½ szklanki lub

– siemię lniane – zmielone – dodane bezpośrednio przed wypiciem- ½ łyżki

Oczywiście przepis banalnie prosty – wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Łatwo zapamiętać, bo wszystkiego jest pół 🙂

  • WSKAZÓWKA – aby zachować wartości odżywcze siemienia lnianego należy go szybko i krótko zmielić bezpośrednio przed wypiciem. Siemię lniane jest świetnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3! Warto go włączyć do diety!

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia: 238 kcal

Białko: 6,9 g

Tłuszcz: 5.18 g

Węglowodany: 43 g

Błonnik pokarmowy: 5 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *