Chlebek bananowy FIT

Bardzo lubię bananowe wypieki – sprawiają, że cały dom intensywnie pachnie tym owocem. A jeśli jeszcze dodamy do tego aromatyczne przyprawy, to nawet sąsiedzi przybiegają zapytać, co takiego dzisiaj pichcimy. Banan jako owoc jest niezwykle uniwersalny – więc chlebek ten mogą ze spokojem spożywać zarówno dzieci, jak i dorośli. A do tego nie jest aż tak bardzo „szkodzący” osobom na diecie redukcyjnej – może sprawdzić się w napadzie „słodyczowego” głodu i wierzcie mi – zapomnicie wtedy o czekoladzie.

Chlebek bananowy fit – składniki na ok. 12 „kromek”:

  • 1 jajko,
  • 1/2 kubka mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 120 g),
  • cynamon, kardamon do smaku,
  • 4 banany,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Banany obrać ze skórki i zblendować na gładką masę razem z jajkiem i sokiem z limonki. Dodać mąkę, pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli i przyprawy do smaku (wedle uznania). „Ciasto” przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.

U mnie na zdjęciu posmarowane akurat pastą tahini (tak trochę „chałwowo” ;)). Równie fajnie smakuje z masłem orzechowym 🙂

Wartości odżywcze (1 „kromka”):

Energia (kcal) 76 kcal
Białko 2,1 g
Tłuszcz 0,8 g
Węglowodany ogółem 16 g
Błonnik pokarmowy 1,5 g

chlebek bananowy fit

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *