Chałwowy deser chia z jagodami

Chałwowy deser chia z jagodami

Jagody kojarzą mi się z wakacjami z Rodziną na Mazurach… Zawsze w chłodniejszy dzień wybieraliśmy się do lasu trochę ich nazbierać, a potem Mama robiła nam makaron z jagodami. Może zbierać nie lubiłam, ale jeść uwielbiam do tej pory 😉 Dzisiaj jednak nie będę Was częstowała przepisem na makaron z jagodami, bo proponuję coś równie banalnego – szybkiego, smacznego, a jednocześnie atrakcyjnie wyglądającego!

Zanim jednak weźmiecie się do przygotowywania, proponuję poczytać o właściwościach nasion chia o tu.

SKŁADNIKI:

  • pół szklanki czarnych jagód,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego 2% tłuszczu,
  • 1 łyżka tahiny,
  • 3 łyżeczki nasion chia;

PRZYGOTOWANIE:

Jogurt wymieszać z nasionami chia i tahiną, odstawić do lodówki na kilka godzin. Widelcem rozgnieść jagody lub zblendować na gładki mus i podawać z chia.

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 270 kcal
Białko 9.49 g
Tłuszcz 17.46 g
Węglowodany ogółem 23.40 g
Błonnik pokarmowy 8.60 g

received_1278482225518803

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *