Ekspresowe brownie z fasoli

Pewnego popołudnia dostajecie telefon lub wiadomość, że za jakieś pół godziny pojawią się u Was niespodziewani goście. Do sklepu daleko, a w szafkach i lodówce prawie pusto. Oraz puszka fasoli. Co w takiej sytuacji? A no proponuję stworzyć ekspresowe brownie z fasoli – po prostu wszystko co macie pod ręką wrzucacie do blendera, potem do brytfanki i… pieczemy. Jest pyszne, mięciutkie i wilgotne – a Waszym gościom opadnie szczęka między kostki, gdy się dowiedzą, co właśnie zjedli.

Brownie z fasoli – składniki na ok. 10 porcji:

  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • 4-5 łyżek kakao naturalnego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki miodu (lub opcjonalnie ksylitolu – dla niskiego IG),
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 100 g gorzkiej czekolady powyżej 70% kakao;

Sposób przygotowania:

Fasolę połączyć ze składnikami (oprócz czekolady) i zmiksować na jednolitą masę (ja to po prostu blenduję). Dodać pokrojone na mniejsze kawałki czekoladę. Przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia (robiłam w małej brytfance), piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min (ale to wszystko zależy od piekarnika -najlepiej dźgać ciasto suchym patyczkiem – musi być ono lekko wilgotne). Po wyjęciu odstawić brownie do lekkiego ostygnięcia i dopiero potem ściągnąć folię. Można udekorować świeżymi owocami (np. malinami).

Opcjonalnie można też dodać orzechy – smakuje równie wyśmienicie!

Wartości odżywcze (1 porcja):

Energia (kcal) 138 kcal
Białko 50 g
Tłuszcz 89 g
Węglowodany ogółem 11,5 g
Błonnik pokarmowy 0,7 g

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *