Bezglutenowe muffinki z ciecierzycy

Zdarzają się takie sytuacje, że podczas leniwej soboty dostajecie telefon: „zaraz będziemy u Was na kawę!”. A wy kompletnie nieprzygotowani macie w szafce tylko ciecierzycę i masło orzechowe (to takie moje standardowe wyposażenie ;). A to jak wybawienie! Bo błyskawicznie jesteście w stanie stworzyć aksamitne muffinki z ciecierzycy – wręcz zaskakująco miękkie i do zrobienia w 40 min… w tym w ciągu 30 min możecie posprzątać cały dom na gości 🙂 Wypróbujcie koniecznie! Nawet na drugi dzień są świeże i doskonałe – idealne, żeby zabrać je do pracy/szkoły/na uczelnię/piknik 🙂 A skorzystać z przepisu mogą także osoby z celiakią czy alergią na gluten.

Bezglutenowe muffinki z ciecierzycy – składniki na 12 muffinek:

  • puszka ciecierzycy – 240 g po odsączeniu,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego (lub jeśli ktoś woli – krowiego),
  • 4 łyżki masła orzechowego dobrej jakości,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 2 łyżki kakao;

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciecierzycę odsączyć, przesypać do głębokiego naczynia. Dodać jaja, ksylitol, kakao, sodę, mleko i masło orzechowe. Wszystkie składniki dokładnie zblendować do jednolitej konsystencji. Powstałą masę przelać do muffinek do ok. 7/8 objętości. Piec 30 min.

Wartości odżywcze (1 muffinka):

Energia (kcal) 122 kcal
Białko 5,6 g
Tłuszcz 5 g
Węglowodany ogółem 15 g
Błonnik pokarmowy 0,3 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *