Batoniki muesli ze słonecznikiem i żurawiną

Bardzo szybkie, bardzo smaczne i bardzo fajne w przygotowaniu batoniki muesli. Coś dla batonikowych łasuchów i nie tylko – zwłaszcza dla tych, którzy na diecie redukcyjnej daliby się pokroić za „małego batonika”. Tak więc proszę – śmiało możecie po niego sięgnąć na diecie, ba – zjeść nawet 2-3 sztuki! Jeśli zrezygnujecie z mleka krowiego i zastąpicie go roślinnym – otrzymacie alternatywę wegańską i bez laktozy.

Batoniki muesli – składniki na 22 małe batoniki:

  • pół szklanki płatków żytnich,
  • szklanka płatków owsianych,
  • 4 łyżki wiórek kokosowych,
  • garść suszonych daktyli,
  • 3 łyżki masła orzechowego 100%,
  • 8 mleka spożywczego lub roślinnego,
  • 5 łyżek nasion słonecznika,
  • dwie garści suszonej żurawiny (uwaga na taką z dodatkiem cukru!);

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Płatki owsiane, płatki żytnie, wiórki kokosowe i nasiona słonecznika podprażyć na suchej patelni.
2. Masło orzechowe wymieszać z 4 łyżkami mleka.
3. Daktyle pokroić na drobne części i zblendować razem z żurawiną i 4 łyżkami mleka.
4. Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu przy pomocy łyżki.
5. Masę rozetrzeć na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia, aby batoniki miały grubość mniej więcej 1 cm.
5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
6. Kroić po ostygnięciu (najlepiej nożem ząbkami).

Wartości odżywcze (1 mały batonik)

Energia (kcal) 78 kcal
Białko 2 g
Tłuszcz 3,8 g
Węglowodany ogółem 9,6 g
Błonnik pokarmowy 2 g

One Comment Add yours

  1. Magdalena napisał(a):

    zdrowa przyjemnosc 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *