Bananowe muffiny (wegańskie)

Ostatnio naszła mnie ochota na coś słodkiego… Znacie to uczucie prawda? Poszłam do kuchni, zaglądam do szafek, a tam pustki i nic, zupełnie nic, co mogłoby przynieść ulgę w tej słodkiej potrzebie. Nagle patrzę, a w misce pośród jabłek leży kilka bananów. Myślę sobie: “upiekę ciasto”. Zaczęłam szykować składniki i tak zgromadziłam po kolei: mąkę pełnoziarnistą, 4 banany, masło, ale nadal czegoś jeszcze brakowało. A gdzie JAJKA?! Akurat tego składnika zabrakło w moim kuchennym asortymencie, ale podjęłam to ryzyko – w końcu raz kozie śmierć :). Jak się okazuje to była świetna decyzja, bo tak powstały wegańskie bananowe muffiny, które zdecydowanie zaspokoiły mój słodyczowy głód 🙂 Smaczne, szybkie i zdrowe!

Bananowe muffiny – składniki (na 6 porcji):

  • 4 banany,
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
  • pół kostki masła (100g) lub pół szklanki oleju (kokosowy, rzepakowy),
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • opcjonalnie 1 laska wanilii,
  • opcjonalnie jabłko;

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

2. Banany zblendować na jednolitą masę, masło rozpuścić w garnuszku, jabłko obrać i pokroić w kostkę.

3. Suche składniki wymieszać w misce.

4. Powoli mokre składniki (banany, masło) połączyć z suchymi. Dokładnie wymieszać widelcem.

5. Masę przełożyć do foremek a w ciasto powciskać kawałki jabłek. Piec około 40 minut.

Wartości odżywcze (1 porcja)

Energia (kcal) 347 kcal
Białko 7 g
Tłuszcz 3,6 g
Węglowodany ogółem 51 g
Błonnik pokarmowy 2 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *