Babeczki owsiane z malinami BLW

To jest przepis zdecydowanie dla malinowych łasuchów – nie tylko nadają one charakter babeczkom, ale też fajnie komponują się z ich lekko słodką nutą. Nadadzą się na drugie śniadanie lub na podwieczorek – a pałaszować je mogą nawet osoby na diecie (jeśli zamienią sobie mąkę tortową na pełnoziarnistą).

Babeczki owsiane z malinami BLW – składniki na 12 babeczek:

  • część sucha:
    • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (w wersji fit – pełnoziarnistej 1850),
    • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
    • 2 płaskie łyżeczki dobrej jakości proszku do pieczenia (u nas Lecker’s);
  • część mokra:
    • 1 opakowanie serka Bieluch,
    • 2 jajka,
    • 1/4 szklanki syropu daktylowego (lub miodu dla dzieci starszych niż rok i dorosłych),
    • 1/4 szklanki mleka spożywczego (dla dzieci powinno być pełnotłuste, dla dorosłych – 1,5-2% tłuszczu);
  • dodatkowo: szklanka malin – mrożonych lub świeżych;

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół. Mąkę, płatki i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski i dokładnie połączyć. W drugiej misce wymieszać widelcem: serek Bieluch, jajka, syrop daktylowy i mleko. Część mokrą przelać do części suchej i ponownie wymieszać widelcem tak, aby pozbyć się wszystkich grudek. Masę przelać do silikonowych foremek do 7/8 wysokości. Piec 25 minut.

Wartości odżywcze (1 babeczka – wersja z mąką pszenną pełnoziarnistą):

Energia (kcal) 126 kcal
Białko 6,1 g
Tłuszcz 3,8 g
Węglowodany ogółem 15,4 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *