Jak zaburzenia metylacji zmieniają funkcjonowanie mózgu? – SZKOLENIE Z TIQDIET

W związku z Waszym zainteresowaniem ostatnim szkoleniem (więcej o nim tutaj), TiqDiet chciałoby Was zaprosić na kolejne o temacie: “Jak zaburzenia metylacji zmieniają funkcjonowanie mózgu?”.

TiqDiet wraz z Spotkania z dietetyką funkcjonalną oraz Dietetica, zapraszają na kolejne szkolenie, skierowane do dietetyków oraz specjalistów ds. żywienia.

Podczas szkolenia poznacie odpowiedzi na pytania:

  • jak funkcjonuje cykl folianowy,
  • dlaczego „budowa” czyli mutacje niektórych enzymów cyklu folianowego mają wpływ na funkcjonowanie mózgu,
  • jak suplementować witaminy, czy postać zmetylowana zawsze jest niezbędna,
  • w jaki sposób niedobory cynku i witamin z grupy B zmniejszają dostępność glutationu – czyli najpotężniejszej „broni” do walki z wolnymi rodnikami w komórce,
  • homocysteina – czy zawsze należy ją traktować jak metabolicznego wroga,
  • czy dieta bezglutenowa zmniejsza zdolności komórki do zmiatania wolnych rodników,
  • dlaczego foliany są lepsze od kwasu foliowego,
  • jak powinien wyglądać plan suplementacyjny przyszłej mamy, która już jest mamą dziecka z autyzmem,
  • czy zielona herbata i probiotyki zmienią metylację,
  • ADHD – jak mogę sobie pomóc za pomocą odpowiedniej suplementacji i żywienia.

Prowadzący:

Prof. dr n. med.  Ewa Stachowska jest Profesorem nauk medycznych, specjalistą biologii medycznej i nauk o żywieniu, kierownikiem Zakładu Biochemii  i Żywienia Człowieka PUM, pełnomocnikiem Rektora PUM powołanym do otwarcia nowego kierunku nauczania – dietetyki. Członek Polskiego Towarzystwa Biochemików, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą.

Współwłaścicielka firmy zajmującej się innowacyjnym podejściem do żywienia. Bloger (https://dietetica.com.pl/blog.html), entuzjasta dobrej muzyki. Współorganizator corocznej akcji woodstockowej, dedykowanej edukacji żywieniowej uczestników festiwalu.

Doświadczenie zawodowe zdobyła m.in. w Instytucie Chemii Bioorganicznej (Polska Akademia Nauk, Poznań), Collegium Medicum (Uniwersytet Jagielloński, Kraków),  Universidad de Navarra (Pamplona, Hiszpania), Strydehlyde University (Glasgow, UK).

Zainteresowania zawodowe i naukowe prof. dr n. med.  Ewy Stachowskiej, dotyczą nowoczesnych rozwiązań w dietoprofilaktyce i dietoterapii. To m.in. wykorzystanie narzędzi genetycznych i molekularnych (z obszaru nutrigenetyki, epigenetyki, lipidometabolomiki) w indywidualizacji żywienia.

Prof. dr n. med.  Ewa Stachowska jest autorką ponad 75 prac z tzw. Listy Filadelfijskiej.

Więcej informacji znajdziecie tu: https://goo.gl/wlfjGR – “Szkolenie on – line”

Data: 3 luty godzina 19:00

Więcej informacji pod adresem: info@dietetica.com.pl lub telefonicznie pod numerem 781 20 20 20

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *