Produkty zakazane w ciąży – czego unikać, a na co możesz sobie pozwolić?

Kiedy dowiadujesz się, że zostaniesz Mamą, wszystkie Twoje potrzeby idą na bok, a dla Ciebie staje się najważniejsze zdrowie Maluszka, którego nosisz pod swoim sercem. Toteż aby zapewnić mu optymalny rozwój, zaczynasz zwracać uwagę na to, co jesz i w jakich ilościach. Warto więc przyjrzeć się produktom, które w ciąży powinny być całkowicie wyeliminowane.

Produkty zakazane w ciąży:

  1. Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego, tj. jajka, mięso (możliwość zakażenia bakteriami i pasożytami):
    1. przetwory z surowych jajek, np. kogiel-mogiel,
    2. świeży domowy majonez,
    3. produkty z niepasteryzowanego mleka,
    4. tatar,
    5. carpaccio wołowe,
    6. niedopieczone mięso.
  2. Owoce morza – sushi i ostrygi mogą być zakażone bakteriami lub pasożytami.
  3. Produkty wędzone (wędliny i ryby) – ze względu na występowanie toksycznych związków, zwanych wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi o udowodnionym działaniu rakotwórczym.
  4. Produkty spleśniałe lub łatwo pleśniejące i przeterminowane – nie wystarczy pleśni ściągnąć łyżeczką i gotowe 🙂 niestety, wszystkie produkty, na których widzimy już delikatny meszek należy w całości wyrzucić. Pamiętajmy także, aby zwracać uwagę na orzechy arachidowe i raczej wyeliminujmy je z jadłospisu.
  5. Wątróbka – mimo że jest doskonałym źródłem żelaza, to jedynak jest źródłem toksycznej ilości witaminy A, która szkodzi Dziecku.
  6. Alkohol – przenika przez łożysko do organizmu Maluszka.
  7. Papierosy – zarówno palenie papierosów, jak i przebywanie wśród osób palących może być niebezpiecznie dla Dziecka.
  8. Napoje energetyczne – zawarta w nich kofeina może prowadzić do zaburzeń rytmu serca Dziecka.

Uwaga! Te produkty spożywaj ze szczególną ostrożnością:

  1. Kawa – w ciąży dozwolone jest spożywanie ok. 200 mg, a w niektórych źródłach 300 mg kofeiny. Jedna filiżanka kawy Ci nie zaszkodzi, ale jeśli chodzi o większą ilość – to zawsze lepiej dmuchać na zimne. Przecież zdrowie Maluszka jest dla Ciebie najważniejsze, toteż może zrezygnować z większej ilości kawy w ciągu dnia.
  2. Herbaty: czarna, zielona, biała – ze względu na wysoką zawartość teiny, która utrudnia wchłanianie wapnia oraz jest pochodną kofeiny.
  3. Fast-foody, produkty mocno solone, produkty wysokoprzetworzone, źródła izomerów trans wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (margaryny twarde – do ciast, ciastka, paluszki, krakersy, popcorn, wafelki, chipsy, zupy i sosy w proszku) – mogą prowadzić do zaburzeń rozwoju płodu, utrudniają wchłanianie witamin i składników mineralnych, mogą być przyczyną alergii pokarmowych.
  4. Sól – nadmiar soli w diecie przyczynia się do powstawania obrzęków i powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi.
  5. Wędliny ze sklepu – są bogatym źródłem soli, a ponadto azotanów, fosforanów i wypełniaczy, które są szkodliwe dla Maluszka.
  6. Słodycze – nadmierne spożycie tego typu produktów może doprowadzić do nadmiernego przyrostu masy ciała w ciąży i zaburzeń gospodarki węglowodanowej (m.in. do cukrzycy ciężarnych).
  7. Ryby – ze względu na sporą zawartość metali ciężkich, ogranicza się ich spożycie w diecie.
  8. Potrawy tłuste i smażone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *