Pod lupą: NASIONA KONOPI właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze

Pora na kolejnego, niesamowitego przedstawiciela z grupy superfoods, a mianowicie: nasiona konopi.

Nasiona konopi – to nie marihuana!

Zapewne pierwsze skojarzenie, jakie mieliście, gdy na półce sklepowej zobaczyliście nasiona konopi, to marihuana. Owszem, są to bliskie „siostry”, ale to co jest dostępne w sprzedaży i legalne w Unii Europejskiej to nasiona konopi siewnej (Cannabis sativa). Natomiast nielegalna używka, jaką jest marihuana, to Cannabis indica, czyli konopie indyjskie. Czyli jeśli myślisz, że nasiona konopi, to TE KONOPIE, to muszę Cię zawieść… Cannabis sativa nie zawiera THC i nie powoduje żadnych efektów halucynogennych ;), ale za to ma świetne wartości żywieniowe i prozdrowotne!

Nasiona konopi – właściwości i wartości odżywcze

Co takiego świetnego jest w nasionach konopi, że warto od czasu do czasu włączyć je do jadłospisu? Wyróżniają się one naprawdę świetnym składem, jeśli chodzi o tłuszcze – aż 39 g/100 g produktu to nic innego jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) (30 g/100 g stanowią kwasy tłuszczowe omega-6 (o-6), a 9 g/100g produktu stanowią kwasy tłuszczowe omega-3 (o-3)). Nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów, a stanowią one jeden z najważniejszych elementów naszej codziennej diety. Przede wszystkim zmniejszają ryzyko zawału mięśnia sercowego, obniżają stężenie cholesterolu we krwi oraz zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo są pomocnym składnikiem jadłospisu przy stanach zapalnych stawów czy skóry. Idealny dla naszego organizmu człowieka jest również stosunek tych kwasów (3:1), ponieważ w dużej ilości kwasy o-6 działają prozapalnie, zaś o-3 przeciwzapalnie. Ale poza WNKT , nasiona konopi są także źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (7,4 g/100 g produktu).

Czyli dodatek 1 łyżki (10 g) tych nasion np. do jogurtu, będzie się miał w stosunku do naszego zapotrzebowania mniej więcej tak:

Składnik odżywczy: 1 łyżka nasion konopi dostarcza: Zapotrzebowanie wg norm Jarosza, 2012 (poza manganem): % zapotrzebowania:
Omega-6 3 g
Omega-3 900 mg
Witamina E 1,97 mg 10 mg/d dla mężczyzn

8 mg/d dla kobiet

19,7%

24,6%

Fosfor 93,5 mg 700 mg/d 13,3%
Magnez 53,1 mg 400-420 mg/d dla mężczyzn

310-320 mg/d dla kobiet

12,6-13,3%

16,6-17,1%

Cynk 0,75 mg 11 mg/d dla mężczyzn

8 mg/d dla kobiet

6,8%

9,4%

Miedź 74 mcg 900 mcg 8,2%
Mangan* 0,6 mg 2,3 mg/d dla mężczyzn

1,8 mg/d dla kobiet

26%

33,3%

* według DRI, ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board

Dzięki wysokiej zawartości witaminy E, która wykazuje działanie przeciwutleniające, nasiona konopi będą chroniły przed chorobą niedokrwienną serca, miażdżycą i nowotworami. Są idealne dla wegetarian i wegan, ponieważ stanowią dobre źródło białka (31 g/100 g produktu).

Nasiona konopi możemy znaleźć w sklepach w formie niełuskanej i łuskanej. Ta pierwsza będzie charakteryzowała się także większą zawartością węglowodanów i błonnika pokarmowego. Pamiętajcie jednak, aby nie spożywać więcej niż 2-3 łyżki dziennie – co za dużo, to niezdrowo :).

Nasiona konopi można dodawać do produkcji pieczywa, makaronów, deserów, koktajli, smoothies, sałatek owocowych, ciastek, musli czy płatków zbożowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *