Pod lupą: JAJO KURZE

Już jutro Święto Zmartwychwstania Pańskiego, a wraz z nim świąteczna i rodzinna atmosfera. Zwyczajem Świąt Wielkanocnych jest dzielenie się jajkiem, które symbolizuje życie, odradzanie się i zmartwychwstanie.

Zanim jednak przystąpimy do świątecznej konsumpcji, przyjrzyjmy się jajku od strony dietetycznej 😉

Jajeczne fakty

Jajko, które waży około 55 g – dostarcza 77 kcal kcal, prawie 7 g białka oraz 5,3 g tłuszczu. Jest ono źródłem pełnowartościowego białka – czyli takiego, które dostarcza nam wszystkich aminokwasów egzogennych w ilościach i proporcjach zbliżonych do naszych potrzeb. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale nie potrafimy ich sami wytworzyć. Surowe białko jaja kurzego zawiera także awidynę, która jest uważana za substancję antyodżywczą – hamuje ona wykorzystanie przez ustrój witaminy H (biotyny), ponieważ łączy się z nią w jelicie, przeciwdziałając wchłanianiu. Jest ona jednak inaktywowana w trakcie obróbki termicznej.

Ponadto jaja kurze obfitują w witaminy: A, E, D, K, a także B2, B12 i kwas pantotenowy (zwany także witaminą B5), a także beta-karoten. Składniki mineralne występujące w jajku to m.in. fosfor, potas, wapń, jod, selen, cynk, magnez i żelazo. Pamiętać należy jednak, że żelazo zawarte w jaju kurzym jest trudno wchłanialnym żelazem niehemowym. Jego przyswajanie wynosi tylko ok. 5%. Dlatego warto do jaja dodać produkt bogaty w kwas askorbinowy (witaminę C), kwas jabłkowy czy kwas cytrynowy, aby zwiększyć wchłanianie żelaza. Poza tym jaja są bogatym źródłem luteiny, która ma działanie ochronne przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, a także zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD), która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku. Posiadają także wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, działające przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo.

Jajo kurze jest źródłem lecytyny (niezbędnej do funkcjonowania układu nerwowego, elementu składowego mózgu i tkanki nerwowej) – poprawiającej pamięć i koncentrację, a także ułatwiającej trawienie tłuszczów.

Kontrowersyjnie jest z kolei dość duża ilość cholesterolu (w jajku o wadze 55 g znajdziemy aż 198 mg cholesterolu). Do tej pory sądzono, że wraz ze zwiększonym spożyciem cholesterolu pokarmowego, wzrasta jego stężenie w osoczu krwi. Tymczasem nie jest to już takie pewne, a niektórzy naukowcy sugerują nawet, że cholesterol pokarmowy jedynie w niewielkim stopniu wpływa na stężenie cholesterolu całkowitego we krwi człowieka. Trzeba jednak pamiętać, że potrzeba dalszych badań w tym temacie, aby udowodnić słuszność powyższej tezy. Pamiętajmy, że we wszystkim zawsze ważny jest umiar 🙂

A tymczasem życzymy wszystkim wesołych, rodzinnych i dietetycznych Świąt Wielkiej Nocy! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *