Jak wybrać: KETCHUP?

I oto pierwszy artykuł z cyklu: JAK WYBRAĆ?, a na pierwszy ogień idzie: KETCHUP.

Uwielbiają go maluchy, zajadają się nim dorośli. I chociaż ketchup należy do dość kontrowersyjnych produktów, to jednak wielu z nas nie wyobraża sobie kanapki czy tosta, bez tego dodatku.

Jak wybrać ketchup, żeby był dobrej jakości?

Jeśli zasugerujemy się przepisem tradycyjnym, to w jego składnikach znajdziemy:

  • pomidory,
  • cebulę,
  • paprykę,
  • cukier,
  • przyprawy (różne: sól, pieprz, zioła, goździki, imbir i inne),
  • ocet.

I tak mniej więcej będzie wyglądał skład dobrej jakości ketchupu.

SKŁADNIKI:

  1. Wybierajcie ketchup, który w swoim składzie ma najwięcej pomidorów („na 100 g ketchupu, zużyto XXX g pomidorów…”).
  2. Lepiej wybierać ketchupy z pomidorów, niż koncentratów pomidorowych.
  3. Skład zawsze jest opisywany: od ilości największej do najmniejszej w danym produkcie. Jeśli w swoim składzie ketchup ma najwięcej pomidorów, a następnie cukru, to z powrotem odstawcie go na półkę.
  4. Trzeba też zwrócić uwagę, aby mimo wszystko dodany był cukier, a nie syrop glukozowo-fruktozowy (dlaczego taki straszny? – poczytacie tu).
  5. Uciekajcie od wzmacniaczy smaku, aromatu i substancji konserwujących, typu: benzoesan sodu, glutaminian sodu… i innych podobnych nazw, których często sami nie potrafimy nawet przeczytać.
  6. Ale nie musicie się bać wszystkich „E”. Regulator kwasowości w postaci kwasu cytrynowego nie będzie szkodliwym dodatkiem.
  7. Kwestia zagęstników to już indywidualna sprawa – przykładem tutaj jest skrobia modyfikowana, której spożycie jedni stanowczo odradzają, drudzy z kolei się nią nie przejmują. Ważne jednak jest, że mamy wybór: można znaleźć ketchup bez skrobi modyfikowanej, a zawsze lepiej jest unikać wszelkich dodatków do żywności.

TABELA WARTOŚCI ODŻYWCZYCH:

  1. Starajcie się wybrać taki, który w swoim składzie będzie miał jak najmniej cukru:
    1. w tabeli wartości odżywczej trzeba zwrócić uwagę na rubrykę „w tym cukry”; im mniejsza wartość w 100 g lub porcji, tym ketchup lepszej jakości (bo mniej słodki ;)).
  2. Zwróćcie uwagę na zawartość soli w danym produkcie. Zasada: „im mniej, tym lepiej” sprawdza się również i w tym przypadku.

OPAKOWANIE:

Lepiej kupować ketchup w szklanym słoiczku lub butelce, niż plastikowym opakowaniu – będzie miał on mniej substancji konserwujących i innych.

jak wybrać ketchup

7 Comments Add yours

  1. Ja od dłuższego czasu jestem wierna Heinzowi – też ma całkiem fajny skład.

    1. Ada Nowakowska-Poźniak napisał(a):

      Pewnie! Skład jest akurat w porządku. Gorzej tak naprawdę z innymi ketchupami:))

      Pozdrawiam!:)

  2. Karo napisał(a):

    Jakby czytała Pani w moich myślach. Jestem MIŁOŚNICZKĄ ketchupów <3 Bardzo lubię wybierać nowe, zwłaszcza te których nie jadłam. Dziękuję za informację. Dzięki temu wiem, jak wybrać ten najlepszy 🙂

    1. Ada Nowakowska-Poźniak napisał(a):

      Cieszę się, że chociaż trochę pomogłam:) pozdrawiam!:)))

  3. Małgorzata napisał(a):

    Ja robię sama i omija mnie ten dylemat

    1. Ada Nowakowska-Poźniak napisał(a):

      I super! Nie ma nic lepszego niż domowy, zdrowy, pewny składu ketchup! Brawo, brawo, brawo!

  4. Emilia Golińska napisał(a):

    Ja miałam okres w swoim życiu, że sama zbierałam pomidory na ketchup kotlin. I jakoś w moim rejonie, z racji tego, że Kotlin jet tak blisko, wszyscy go jedzą…jest najpopularniejszy i najsmaczniejszy z dostępnych marek. Nie jest jakoś rewelacyjny…ale ten smak i konsystencja. Tych dwóch, które są w twojej tabeli najwyżej nie znam (nigdy nie widziałam w sklepach). Jest to smutne, że doczekaliśmy czasów, że to co nas najważniejsze (oprócz relacji międzyludzkich): jedzonko, medycyna itd. zamiast człowiekowi służyć- szkodzą. Z jednej strony usprawiedliwiamy się, że w „jak od czasu do czasu” ale prawda jest taka, że nasz organizm musi radzić sobie z przetworzeniem tej chemii. Fajnie, że rozpoczęłaś takie poradniki ;D Będę śledzić, bo wiedza fajnie przekazana 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *