Jak wybrać CZEKOLADĘ?

Okres świąteczny nastraja mnie bardzo czekoladowo. Mieliście szansę poczytać o właściwościach gorzkiej czekolady (oraz dozwolonych ilościach jej spożycia 😉 – o tu!), to teraz skupimy się na wyborze odpowiedniej jakości słodkiego produktu.

Jak wybrać czekoladę, żeby była dobrej jakości?

Nie ma co się łudzić, że znajdziemy dobrą czekoladę mleczną lub białą. Pierwsza z nich zawiera dość niską zawartość miazgi kakaowej. Głównym ich składnikiem są mleko lub proszek mleczny i cukier. Sprawa ma się o wiele gorzej w przypadku czekolady białej, która wcale nie zabiera dobroczynnej miazgi kakaowej, a jedynie cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku lub śmietankę. Toteż jeśli mam rekomendować jakąkolwiek czekoladę, to będzie to tylko i wyłącznie gorzka czekolada.

SKŁADNIKI:

  1. Zawartość kakao powinna wynosić co najmniej 70%. Można znaleźć czekolady, które mają nawet 90%!
  2. Zasada: „od największej ilości do najmniejszej” ma zastosowanie także tutaj – toteż jeśli Wasza czekolada ma w składzie najpierw „cukier”, to niewiele ma z nią wspólnego. Jeszcze gorzej sprawa będzie się miała, jeśli zamiast cukru, producenci dodają sztuczne substancje słodzące.
  3. Dobrej jakości czekolada nie będzie zawierała lecytyny sojowej.
  4. Jeśli lubicie czekolady z nadzieniem lub dodatkami, zwracajcie uwagę jakiego typu dodatki to są – ponieważ mogą to być całe orzechy, ale producenci mogą także dodać sztuczne barwniki oraz cukier i twierdzić, że wasz ukochany produktu zawiera truskawki. Dlatego też sorbinian potasu, karagen, polirycynoleinian poliglicerolu to nie są standardowe składniki czekolady.
  5. Tłuszcz kakaowy jest pożądany i wskazany, ale utwardzony tłuszcz roślinny – niestety nie.
  6. Dodatek przypraw (np. chili) jest dozwolony (oczywiście jeśli naprawdę mamy do czynienia z chili ;)).

TABELA WARTOŚCI ODŻYWCZYCH:

  1. Im mniejsza wartość w wierszu „w tym cukry”, tym z lepszej jakości czekoladą będziemy mieli do czynienia.
  2. Zwracajcie uwagę na zawartość błonnika – kakao z błonnika działa bardzo korzystnie na nasz organizm.

OPAKOWANIE:

Standardowe, papierkowe.

Można także przeprowadzić testy organoleptyczne, aby dowiedzieć się, czy nasza czekolada faktycznie jest dobrej jakości. Po pierwsze będzie ona miała gładką i błyszczącą powierzchnię. Po drugie – dobra czekolada jest bardzo twarda i nie będzie gwałtownie reagowała na zmiany temperatury (w upale będzie lekko miękła). I oczywiście ten dźwięk podczas przełamywania – charakterystyczny, trzeszczący i mocny. Oczywiście najlepsze będą czekolady z Manufaktur czekolady, których skład jest naprawdę do pozazdroszczenia dla wielkich producentów. W naszym rankingu najlepiej wypadł Lindt.

> kliknij, aby powiększyć <<

czekolady-kopia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *