Dlaczego warto karmić piersią?

Natura jest w stanie nas zaskoczyć w niewyobrażalny sposób. I choćby człowiek nie wiadomo, jak się starał, nigdy nie będzie w stanie stworzyć czegoś tak wspaniałego i idealnego – w tym także pokarmu Mamy. Tak więc droga przyszła Mamo! Jeśli jeszcze nie zdecydowałaś się, w jaki sposób chciałabyś karmić swoje dziecko, to ten artykuł jest dla Ciebie.

Korzyści z karmienia piersią

Jak już wiecie, pokarm kobiecy cechuje się dość dużą zmiennością składu oraz dostosowaniem do rosnącego niemowlaka. Najlepsze i najdroższe mleko modyfikowane nie jest nawet w połowie tak cudowne, jak mleko Mamy. Już pierwsze krople pokarmu zawierają mnóstwo niezwykle cennych, jak i niezbędnych do życia składników, których potrzebuje noworodek, który nagle znalazł się p drugiej stronie brzucha i nie może być już karmiony przez pępowinę. Wiadomo, że tych korzyści wynikających z karmienia piersią jest naprawdę wiele – bardzo szeroko zostało to przebadane i udowodnione naukowo. Takie pożądane skutki specjaliści dzielą na krótkofalowe i długofalowe. Oto tylko niektóre z korzyści karmienia piersią:

  1. U Mamy znacznie lepiej przebiega połóg – zmniejsza się ryzyko wystąpienia krwotoków poporodowych, a macica szybciej obkurcza się i wraca do swojego stanu sprzed ciąży.
  2. Mniejsze ryzyko wystąpienia depresji poporodowej, dzięki bliskości z Maluszkiem.
  3. Naturalna ochrona Maluszka przed infekcjami przewodu pokarmowego (jeden z najlepiej udokumenowanych efektów) oraz zmniejszone ryzyko ostrego zapalenia ucha środkowego.
  4. Dwukrotne zmniejszenie ryzyka wystąpienia zespołu nagłej śmierci łóżeczkowej (ang. sudden infant death syndrome – SIDS), a WYŁĄCZNE karmienie piersią – aż 4-krotne!
  5. Dzięki niskiej zawartości sodu oraz wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ang. long chain polyunsaturated fatty acids – LCPUFA) może odgrywać rolę w obniżeniu wartości ciśnienia tętniczego.
  6. Inny aspekt stanowi powrót do masy ciała sprzed ciąży – owszem, karmienie piersią przyspiesza ten proces, ale pod warunkiem, że odżywiamy się zdrowo i uprawiamy aktywności fizyczną. Inaczej sprawa się ma, jeśli chodzi o ochronę przed otyłością w późniejszych latach. W metaanalizie obejmującej aż 33 badania wykazano, że dzieci i młodzież karmieni piersią byli rzadziej uznawani za otyłych lub z nadwagą. Spekuluje się, że na skład biochemiczny ciała może mieć wpływ mniejsza (w porównaniu z mlekiem modyfikowanym) zawartość białka i kilokalorii.
  7. Zmniejsza ryzyko alergii i atopowego zapalenia skóry u dzieci z grupy ryzyka.
  8. Chroni przed rozwojem cukrzycy typu I w późniejszym życiu. Sugeruje się, że wczesne wprowadzenie białek mleka krowiego do diety niemowlęcia może być czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju cukrzycy typu I.
  9. Zmniejsza ryzyko wystąpienia celiakii, hipercholesterolemii, chłoniaka, białaczki, chłoniaka nieziarniczego u dziecka.
  10. Obniża ryzyko chorób zapalnych jelit: choroby Leśniowskiego-Crohna o 33% i colitis ulcerosa (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) o 23% czy martwiczego zapalenia jelit.
  11. Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór piersi i jajnika w okresie pomenopauzalnym.
  12. Zwiększa remineralizację kości z okresu przed ciążą.

Jeśli jeszcze to Cię nie przekonuje, to pamiętaj, że karmienie piersią jest zupełnie darmowe, a pokarm zawsze masz pod ręką – świeży, o odpowiedniej temperaturze, gotowy do podania – gdziekolwiek jesteś. Dodatkowo niesamowita bliskość z Maluszkiem – a tego nie opisze Ci żaden poradnik ani nie opowie żadna Mama. To trzeba przeżyć samemu. A wiadomo, że jako przyszła Mama – chcesz dla swojego dziecka jak najlepiej.

A o diecie mamy karmiącej przeczytasz –> TU.

ŹRÓDŁA:
1. Karmienie piersią – stanowisko Komitetu Żywienia ESPGHAN, J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009; vol. 49, No. 1
2. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne Pediatria 2016; 13: 9-24

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *