Pod lupą: BOTWINA właściwości, wartości odżywcze

Dzisiaj chciałabym się przyjrzeć trochę niepozornym liściom botwiny – niezwykle cennym, dzięki zawartym w niej wartościach odżywczych, ale też okropnie niedocenianym warzywem. I chociaż sezon zazwyczaj rozpoczyna się w maju, to właśnie teraz, kiedy czas przygotować zapasy na zimę i zbierać buraki, zachęcam Was do odcinania liści i przygotowania z nich… botwinki (link tu).

Co ta botwinka w sobie zawiera, że warto ją jeść? Zacznijmy od tego, że będzie doskonała dla osób na diecie redukcyjnej, ponieważ zawiera jedynie 23 kcal/100 g produktu. To prawie tyle, co nic, a naprawdę świetnie sprawdzi się jako składnik zup, chłodników (w lecie), sałatek i koktajli. Botwina nie nadaje się jednak dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, bo jej indeks glikemiczny wynosi aż 70. Dla osób z niedokrwistością będzie stanowiła dość dobre źródło żelaza (2,7 mg/100 g produktu), przy czym musimy pamiętać, że jest ono mało biodostępne, dlatego też  warto dodać do posiłku z botwiną coś z witaminą C  (mimo że botwina jest doskonałym źródłem także tej witaminy (28 mg/1—g produktu)). Jak pewnie większość warzyw i owoców, zalicza się ją warzyw bogatych w antyoksydanty: poza wspomnianą witaminą C, zawiera dużo witaminy A (2404 UI/100 produktu), flawonoidów i antocyjanów, czyli oprócz zwalczania wolnych rodników, będzie także korzystnie działała na układ krążenia, hamowała procesy starzenia i działała antykancerogennie.  Botwina to także bogactwo kwasu foliowego – aż 5,7 ug/100 g produktu! Z kolei ze składników mineralnych możemy uznać ją jako źródło manganu (0,1 mg), potasu (290 mg) i magnezu (26,6 mg).

Zanim przygotujemy zupę z botwiny, warto najpierw ugotować ją w dużej ilości wody, a następnie wywar odlać – dzięki temu pozbędziemy się sporej ilości kwasu szczawiowego, który zmniejsza wchłanianie m.in. wapnia. Z powodu obecności tego kwasu, powinny jej unikać w swoje diecie osoby z osteoporozą oraz kamicą nerkową. Niestety, proces gotowania powoduje dość duże starty witaminy C i kwasu foliowego, dlatego też aby organizm mógł przyswoić zawarte w niej żelazo, warto dodać do posiłku coś bogatego w witaminę C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *