BLW od czego zacząć? – miniporadnik dla początkujących cz. II

CZĘŚĆ I PORADNIKA –> DOSTĘPNA TUTAJ
DLACZEGO ROZSZERZAĆ DIETĘ PO 6 MIESIĄCU? –> DOSTĘPNE TUTAJ
Podkreśla się, że zarówno w metodzie BLW, jak i w ogólnym żywieniu dzieci (czy podczas rozszerzania diety) obowiązuje jedna, podstawowa i koniecznie do zapamiętania zasada:

RODZIC/OPIEKUN decyduje CO dziecko zje, KIEDY i JAK jedzenie będzie podane. DZIECKO decyduje, CZY posiłek zje i ILE zje (1).

BLW od czego zacząć?

Zaczynamy proponować posiłki dziecku najedzonemu (mlekiem Mamy lub modyfikowanym) i wyspanemu. W pierwszych miesiącach stosowania metody BLW warto zacząć od warzyw, które należy gotować do miękkości (ale nie przegotowywać albo podawać al dente!) – w wodzie lub na parze (bez soli). Świetnym sposobem będzie także pieczenie. Warzywa kroimy w słupki tak, aby były łatwe do chwytania dla dziecka. Doskonale więc sprawdzi się tutaj: marchewka, brokuły, dynia, kalafior, buraki, pietruszka. Można także dziecku proponować owoce: miękką gruszkę, banana, lekko ugotowane jabłuszko. Z produktów zbożowych warto wybierać np. kaszkę kukurydzianą, kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, makarony gryczane, jaglane czy kukurydziane. Dodatek tłuszczu np. masła lub dobrej jakości oliwy z oliwek, oleju z pestek winogron i innych.

Następnie wszystko zależy od wieku i umiejętności niemowlaka. Z czasem podawanie różnych produktów może być coraz bardziej skomplikowane. Nie musimy też unikać podawania tzw. „produktów alergizujących” – po prostu podajcie na początek niewielkie porcje i dobrze obserwujcie dziecko.

Glutenowa sprawa

Kiedy podawać gluten? – to jest zazwyczaj najczęstsze pytanie, jakie mam okazję usłyszeć od młodych mam. Najnowsze zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci mówią o małych ilościach najwcześniej po ukończeniu 4 miesiąca życia (17 tyg. ż.) do 12 miesiąca życia.

Czego na razie NIE podajemy?

  • miodu – ze względu na możliwość zakażenia Clostriudium botulinum,
  • słodkich napojów (gazowanych i nie), w tym także soków – Amerykańska Akademia Pediatrii zaleca podawanie tych ostatnich dopiero po 1 roku życia,
  • orzechów, ościstych ryb, mięsa zawierającego chrząstki, potrawy zawierające niewielkie, twarde kawałki jedzenia,
  • produktów, do których dodawany jest cukier i inne substancje słodzące (takie jak syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza, syrop glukozowy, sacharyna, aspartam czy nawet ksylitol),
  • produktów bardzo słonych lub, które zawierają dodatek soli, np. dania gotowe, słone przekąski, zupy w puszce i torebki, gotowe sosy i buliony w kostkach lub torebkach, wędzone mięso i ryby, sos sojowy, ketchup, gotowe mieszanki przyprawowe z dodatkiem soli,
  • mleka krowiego (dopiero po 11-12 miesiącu życia) – jednak jego niewielkie ilości można zastosować do przygotowania posiłków uzupełniających wcześniej, ale jako główny produkt mleczny nie może być podawane przed 12 miesiącem życia,
  • grzybów.

Co możemy podać, ale raz na jakiś czas?

  • bardzo słone produkty typu twarde sery, szynka.

Inne ważne informacje…?

  • do znudzenia będę Wam powtarzała – czytajcie etykiety! Nawet to, co jest przeznaczone dla niemowląt, nie do końca oznacza, że jest super bezpieczne i zdrowe – niestety, producenci zawsze będą na nas żerować, a nie przejmować się naszym zdrowiem,
  • uważajcie na pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak otręby – mogą one nadmiernie obciążać delikatny jeszcze przewód pokarmowy dziecka oraz zaburzać wchłanianie niektórych składników mineralnych, takich jak wapń czy żelazo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *