Pęczotto z burakiem i serem twarogowym

Na pewno są tutaj jacyś fani buraka! Sama osobiście znam jednego, który jest jednym z moich najmłodszych czytelników. Jak jego Mama się dowiedziała, co dla przygotowuję, to powiedziała, że to będzie więcej niż raj dla Adasia – wszystkie jego ulubione produkty w jednej potrawie – burak, ser twarogowy, kasza pęczak i natka z pietruszki. Tak więc dzielę się przepisem i z Adasiem, i z Wami oraz mam nadzieję, że tak jak on, jesteście zachwyceni elastycznością smakową buraka.

Pęczotto z burakiem i serem twarogowym – składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej pęczak,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 duży burak,
  • 1 cebula,
  • 1 opakowanie sera twarogowego półtłustego,
  • 1 pęczek natki z pietruszki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz i sól (w wersji dla dorosłych),
  • sok z 1/2 cytryny;

Przygotowanie:

Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec w temp. 200 stopni przez 35 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bulion warzywny zagotować, dodać cebulę, czosnek oraz kaszę pęczak. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min. Dodać buraka, posiekaną natkę z pietruszki, tymianek i całość dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny i dusić na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Przed podaniem, oprószyć serem twarogowym.

Pęczotto z burakiem i serem twarogowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *