Pasztet z soczewicy BLW

Zazwyczaj kiedy mówimy: “białko”, to zazwyczaj myśli o mięsie, rybach, jajach i produktach mlecznych. Ale doskonałym źródłem białka są nie tylko produkty pochodzenia zwierzęcego – warto, aby w diecie niemowlęcia nie zabrakło także jego roślinnych źródeł.  A forma podania może być różna – dlatego dzisiaj pokazuję Wam przepis na szybki przepis na pasztet z soczewicy. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak, jak mi i Maksowi 🙂

Pasztet z soczewicy BLW – składniki na około 10 porcji:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 250 g soczewicy czerwonej,
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 3 łyżki suszonej natki z pietruszki,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego,
  • 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie;

Przygotowanie:

Soczewicę namoczyć na noc w wodzie. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i ugotować do miękkości, razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Warzywa wyciągnąć i przełożyć do głębokiej miski. Wywar z soczewicy odlać, zalać ją świeżą wodą i gotować aż będzie się rozpadała (ok. 20 minut). Dodać do wcześniej odłożonych warzyw. Całość przyprawić do smaku – papryką, pieprzem, czosnkiem, natką z pietruszki, dodać kaszę mannę, jajko oraz koncentrat pomidorowy. Zblendować na gładką masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez godzinę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *