Ciasto drożdżowe BLW z nadzieniem serowo-wiśniowym

Kto uwielbia ciasto drożdżowe?

A gdyby tak takiemu maluchowi… przygotować w wersji dla niego? Zgodnie z zasadami BLW?

Koniecznie musicie spróbować tego przepisu – fakt, że zawiera odrobinę cukru, ale jest to zabieg niezbędny, żeby drożdże wyrosły… w przeliczeniu jednak na całe ciasto, to tego cukru są naprawdę niewielkie ilości 😉

Z kolei twarożek wiśniowy jest kwaśny, ale to fajnie przełamuje smak słodkiego ciasta. Jeśli wolicie wersję słodszą – możecie wymienić wiśnie na inne owoce.

Więc jak zawsze – życzę owocnego wcinania Maluchom 🙂

Ciasto drożdżowe BLW z nadzieniem serowo-wiśniowym – składniki:

  • szklanka mąki pszennej tortowej,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • 20 g drożdży (ok. 1/4 małego opakowania),
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 jajko,
  • 1,5 banana,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru brązowego,
  • 1/2 opakowania sera białego półtłustego,
  • garść świeżych lub mrożonych wiśni (jeśli mrożone, to lepiej wcześniej je wyjąć i odlać z nich sok);

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać. Banany zblendować na gładki mus. Do miski wsypać mąkę, dodać olej rzepakowy i jajko. Zagniatać ciasto, następnie dodać rozpuszczone drożdże. W razie potrzeby można dodać mąki, żeby ciasto ładnie odchodziło od ręki – powinno być ono elastyczne i gładkie. Uformować z niego kulkę i przykryć bawełnianą ściereczką – odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

W międzyczasie twarożek wymieszać z wiśniami.

Po godzinie ciasto przełożyć do formy, w jakiej chcecie upiec ciasto. Po środku zrobić coś na kształt rowka – a w środku wyłożyć twarożek z wiśniami.

Piec w temperaturze 180 stopni góra-dół przez ok. 25 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *