Zielony omlet z suszonymi pomidorami

Śniadanie, które nasyci nie tylko Waszego Malucha, ale także będzie idealne dla całej rodziny – najadłam się ja, najadł się Mąż, najadł się i Maks. Chociaż my oczywiście spałaszowaliśmy omleta z pieczywem.

Pamiętajcie, że sól jest tylko dla tych, którzy mogą jej używać. Jeśli będziecie omleta podawać niemowlakowi, to trzeba ją pominąć 🙂

Zielony omlet z suszonymi pomidorami (składniki na 2 porcje):

  • 5 jaj,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 2 garści świeżego szpinaku,
  • opcjonalnie: sól, pieprz do smaku;

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Szpinak, jajka i suszone pomidory dokładnie zblendować. Smażyć na patelni beztłuszczowej na małym ogniu, aż omlet zetnie się całkowicie z wierzchu. Następnie omleta obrócić i smażyć jeszcze kilkanaście sekund.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE (1 PORCJA):

Energia (kcal) 219 kcal
Białko 17,3 g
Tłuszcz 15,5 g
Węglowodany ogółem 2,9 g
Błonnik pokarmowy  0,7 g

2 Comments Add yours

  1. Ivv napisał(a):

    Trudno przewraca się ten omlet na patelni, rwie się i nie jest zwarty. Jak sobie z tym poradzić?

    1. Ada Nowakowska-Poźniak napisał(a):

      Pani Iwono,

      a jakiej patelni Pani używa? Czy mocno ją Pani rozgrzewa przez wylaniem omletu? Ja też czekam naprawdę długo z przewróceniem go na drugą stronę (najlepiej jakby prawie cała “góra” była ścięta). Z doświadczenia wiem, że wiele też zależy naprawdę od dobrej patelni…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *