Śniadanie, które nasyci nie tylko Waszego Malucha, ale także będzie idealne dla całej rodziny – najadłam się ja, najadł się Mąż, najadł się i Maks. Chociaż my oczywiście spałaszowaliśmy omleta z pieczywem.
Pamiętajcie, że sól jest tylko dla tych, którzy mogą jej używać. Jeśli będziecie omleta podawać niemowlakowi, to trzeba ją pominąć 🙂
Zielony omlet z suszonymi pomidorami (składniki na 2 porcje):
- 5 jaj,
- 5 suszonych pomidorów,
- 2 garści świeżego szpinaku,
- opcjonalnie: sól, pieprz do smaku;
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Szpinak, jajka i suszone pomidory dokładnie zblendować. Smażyć na patelni beztłuszczowej na małym ogniu, aż omlet zetnie się całkowicie z wierzchu. Następnie omleta obrócić i smażyć jeszcze kilkanaście sekund.
Trudno przewraca się ten omlet na patelni, rwie się i nie jest zwarty. Jak sobie z tym poradzić?
Pani Iwono,
a jakiej patelni Pani używa? Czy mocno ją Pani rozgrzewa przez wylaniem omletu? Ja też czekam naprawdę długo z przewróceniem go na drugą stronę (najlepiej jakby prawie cała “góra” była ścięta). Z doświadczenia wiem, że wiele też zależy naprawdę od dobrej patelni…