Wytrawne bułeczki drożdżowe z suszonymi pomidorami i świeżym oregano

Nie wiedzieć czemu, dzieciaki są strasznymi fanami bułek – Maks też zdecydowanie uległ tej modzie i – nawet kilka razy dziennie! – wbiega do kuchni z głośnym “BUŁA!” na ustach. Skoro tak strasznie lubi, to nie pozostaje mi nic innego jak sprostać jego oczekiwaniom i przygotować jakiś nowy rodzaj “buły” do wcinania na spacerach, do śniadania lub kolacji.

“Buła” najlepiej smakuje na świeżo, z masłem i pomidorem, ale rzecz jasna – zostawiam Wam dobranie dodatków pod Wasze i Waszego dziecka (lub nie) gusta.

Jeśli używacie sól w swojej kuchni i dziecko jest już starsze, to można dodać pół płaskiej łyżeczki – pieczywo zazwyczaj musi mieć sól, my jesteśmy odzwyczajeni, więc nam bułki smakowały w formie bezsolnej.

Wytrawne bułeczki drożdżowe z suszonymi pomidorami i oregano – składniki na ok. 12 bułek:

  • pół kilograma mąki pszennej tortowej,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 opakowania drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół łyżki cukru brązowego,
  • półtorej kulki mozzarelli,
  • 2 garści suszonego oregano (albo ok. 4 łyżek),
  • 2 garści suszonych pomidorów (moje były bardzo cienkie i małe – jeśli będziecie używali kupnych, to myślę, że jedna garść wystarczy),
  • pół łyżeczki pieprzu;

Przygotowanie:

Mleko podgrzać do letniej temperatury i rozpuścić w nim drożdże i cukier (najlepiej wrzucić drożdże do lekko ciepłego mleka, zostawić na 5 minut, a potem dokładnie zacząć mieszać). Zaczyn zakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 20 minut. Następnie dodać oliwę, mąkę, pieprz, dokładnie wyrobić ciasto. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę mąki (chociaż u mnie idealnie odrywało się od rąk w takiej proporcji). Zakryć bawełnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W międzyczasie mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidory posiekać w drobną kostkę, a oregano poszatkować, jeśli używacie świeżego. Po godzinie, do wyrośniętego ciasta dodać pomidory, oregano, 2/3 startej mozzarelli, dokładnie ugnieść, a następnie podzielić na 12 części. Z każdej części uformować kulkę i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulkę można delikatnie spłaszczyć, a na wierzchu zrobić palcem wgniecienie i na wierzchu ułożyć pozostałą mozzarellę. Piec w 200 stopniach przez ok. 25 min (aż bułeczki będą rumiane).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *