Twarogowe muffinki z wiśniami

Cóż tam w tej lodówce mamy? Jest twaróg, w zamrażace są wiśnie, to może by tak stworzyć jakieś muffinki?

Oczywiście, jeśli macie w zamrażarce inne swojskie owoce, możecie je wymienić 🙂 dla mnie zdecydowanie pasuje tutaj coś kwaśnego: najlepiej więc dodać maliny, porzeczkę albo jeżyny. Albo taki owoc, który Wasze dziecko po prostu lubi 😉

Twarogowe muffinki z wiśniami – składniki na ok. 10 muffinek:

Część mokra:

  • 3/4 szklanki mleka 2% tłuszczu,
  • 1 jajko od szczęśliwej kury,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki syropu daktylowego;

Część sucha:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Dodatkowo:

  • ok. 20-30 wiśni,
  • 125 g (ok. 1/2 opakowania) sera twarogowego półtłustego,
  • 1 łyżka syropu daktylowego;

Przygotowanie:

Część mokrą dokładnie połączyć ze sobą. Część suchą wymieszać. Obie części połączyć ze sobą widelcem lub blenderem tak, aby nie było grudek. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z syropem daktylowym. Ciasto nakładać łyżką do silikonowych form na muffinki: najpierw do 1/4 wysokości, na to położyć 2-3 wiśnie, a następnie zalać do 2/3 wysokości pozostałą resztą ciasta. Na wierzchu wyłożyć łyżkę sera z syropem daktylowym. Piec góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *