Szakszuka z oregano i czosnkiem

Mój Mały Brzdąc uwielbia pomidory w każdej postaci, a już na pewno jest wielkim fanem sosów pomidorowych. Więc tutaj objawił się chwilowy geniusz i przypomniało mi się, że istnieje coś takiego jak szakszuka. A wystarczy przecież dobrze ją doprawić – i robi się z tego wspaniałe danie dla całej rodziny. Mam nadzieję, że i Waszym maluchom podpasuje – podobno dzieciaki w takim wieku, jak mój, uwielbiają pomidory i faktycznie, trochę łatwo jest to zaobserwować 😉

Szakszuka z oregano i czosnkiem – składniki na 3 porcje (mama, tata i bobo 😉 – dla pozostałych będą to 2 porcje):

  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej (lub jeśli sezon – ok. 4-5 sztuk pomidorów),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego;

Przygotowanie:

Przygotować głęboką patelnię. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i podsmażyć chwilkę na oleju rzepakowym. Dodać passatę (jeśli wybraliście zwykłe pomidory, to trzeba je pokroić w kostkę lub paski i wtedy dusić do miękkości; pamiętajcie też, żeby obrać je ze skórki, jeśli podajecie je Malcom), oregano, pieprz i całość dusić, aż pomidory zaczną wrzeć. Łyżką odgarnąć pomidory, formując małe gniazda, do których wbijać po kolei jajka. Całość dusić pod przykryciem, aż białka się zetną (należy dokładnie obserwować moment ścięcia się białek, aby żółtko pozostało płynne). Podawać z pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *