Świąteczne pierniki BLW

Są ludzie, którzy nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez karpia, śledzi, klusków z makiem czy kompotu z suszu. Ale są też tacy, którzy uwielbiają pierniki i całą tę zabawę z wykrawaniem, pieczeniem i ozdabianiem. Jak więc pogodzić tworzenie świątecznych pierników i Malucha, który nie może jeść np. miodu? Zawsze można stworzyć małą alternatywę – ale tym razem bardziej aromatyczną niż słodką. Dlatego też wszystkich fanów słodyczy przestrzegam – te pierniki są bardzo korzenne, ale mało słodkie – na pewno się zawiedziecie, jeśli chodzi o ich smak! Natomiast dla Malucha sprawdzą się wyśmienicie – są miękkie, aromatyczne i… nawet Maks je wcinał.

Świąteczne pierniki BLW – składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 450,
  • 1 jajko,
  • 2 banany (dla starszych dzieci można dodać syrop klonowy lub syrop daktylowy),
  • 1/3 kostki masła,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki kakao naturalnego gorzkiego,
  • 1 płaska łyżeczka sody, rozpuszczona w 1/3 szklanki mleka,
  • przyprawa do pierników (z tego przepisu) – ja lubię mocno korzenne, więc dodałam jej dość sporo – ok. 3 łyżek;

Przygotowanie:

1. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać olej i kakao – dokładnie wymieszać i ostudzić.

2. Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawą do pierników, dodać jajko, sodę z mlekiem i mus z bananów (zblendowane lub rozgniecione banany). Wszystkie składniki wymieszać.

3. Dodać masło, olej i kakao – zagniatać ciasto do uzyskania ładnej, jednolitej konsystencji (w razie gdyby ciasto mocno się kleiło, można dodawać mąkę).

4. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny (maksymalnie 2 dni).

5. Ciasto wałkować do grubości ok. 0,5 cm, wykrawać pierniki i piec ok. 10 min w 180 stopniach (grzanie góra-dół).

6. Upieczone pierniki włożyć do miski, przykryć szczelnie folią aluminiową i odstawić na jakiś czas.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *